Lobbista Janoušek se obnovy procesu nedočká, soud žádost zamítl

11.10.2016 13:03

Lobbista Roman Janoušek se nedočkal obnovy procesu v kauze úmyslného sražení ženy autem, za které si má odpykat 4,5 roku ve vězení. O zamítnutí jeho žádosti dnes rozhodl pražský městský soud. Rozhodnutí není pravomocné. Janouškův advokát proti němu podal stížnost, kterou se bude zabývat vrchní soud. Janoušek je nyní ze zdravotních důvodů na svobodě. Se snahou zvrátit rozsudek v minulosti neuspěl u Nejvyššího ani Ústavního soudu.

Lobbista Janoušek se obnovy procesu nedočká, soud žádost zamítl
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel.

Janoušek se snažil odsuzující verdikt zvrátit posudky z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Měly dokázat, že v době nehody měl na mozku hematom, který mohl ovlivnit jeho rozpoznávací schopnosti. Zároveň byl podle lékařů závislý na alkoholu, což v kombinaci s hematomem mohlo způsobit, že při nehodě špatně viděl. V obnoveném řízení chtěl blíže zjistit, jak tyto faktory mohly jeho jednání při nehodě ovlivnit.

Podle dnešního rozhodnutí soudu však není důvod proces obnovovat, protože se neobjevily nové skutečnosti či důkazy, na jejichž základě by soud mohl rozhodnout jinak. Nové posudky totiž byly do značné míry podobné těm, které se u soudu probíraly dříve, nebo se zabývaly spíše teoretickými možnostmi. Soud nesouhlasil ani s tím, že by Janoušek při nehodě špatně viděl. „To musíme zcela striktně odmítnout. Odsouzený při té události zcela vědomě reagoval. To bylo to popojíždění autem, takže poškozenou musel vidět,“ uvedl předseda senátu Tomáš Kubovec. Připomněl také známý telefonát Janouška manželce, kdy jí krátce po nehodě říká, že mu „baba hodila šipku na kapotu“.

Nový psychiatrický posudek navíc podle soudu byl neobhajitelný, jelikož lékař Janouška nevyšetřil. Závěry vyvodil z lékařských zprávy a pohovoru s manželkou. „Pokud jde o tak osobnostní závěry, jako je závislost na alkoholu, tak se velmi podivujeme nad tím, že k vyšetření odsouzeného nedošlo a že pan znalec učinil takové závěry. Za 20 let praxe jsem něco takového nezažil,“ zdůraznil Kubovec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…