Lodě s plynem, naše záchrana. A kdyby vybuchla? Hrůzný scénář z SPD

06.05.2022 10:18 | Ze sítí

Jaroslav Bašta, poslanec Okamurovy SPD, vyložil svůj pohled na válku na Ukrajinu. Popsal, jak by mohlo vypadat ruské vítězství a jak by vypadalo vítězství ukrajinské. Podle jeho názoru na ruské válce proti Ukrajině vydělává Čína a Spojené státy a nejvíc prodělává Evropská unie. Stranou jeho pozornosti nezůstal ani jeden „šílený moment“, který nám podle něj hrozí. Rusko z jeho pohledu budeme muset vnímat jako nepřátelský stát, kvůli kterému bude třeba zbrojit a mít se na pozoru.

Lodě s plynem, naše záchrana. A kdyby vybuchla? Hrůzný scénář z SPD
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Poslanec SPD Jaroslav Bašta pro server Rádio Universum prohlásil, že Rusové podle něj chtějí zabrat celý jih Ukrajiny, kompletně tuto zemi odříznout od moře a dojít až do moldavského Podněstří a udělat z Ukrajiny suchozemský stát. „To je asi ta ruská představa o tom vítězství. A podle toho, co prezentuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, tak on chce dosáhnout toho, aby přenesl válku až na ruské území,“ vyjádřil svůj názor Bašta.

Zapochyboval o smyslu protiruských sankcí. Připomněl, že Rusko je zemí s největší zásobou nerostného bohatství na světě a je také významným producentem obilovin. „A když si tohle všechno vezmete, tak je otázka, na koho ty sankce dopadnou doopravdy,“ zaznělo od poslance SPD s tím, že pokud si ruské suroviny nevezme Západ, vezmou si je Indie, Jižní Amerika a Afrika.

Konstatoval, že prakticky už začala nová studená válka, na které momentálně nejvíc vydělává Čína a až za Čínou Spojené státy. Ta výhra Spojených států se obrátí proti nim, protože to oslabuje EU a tím i oni přijdou o největšího spojence. Tím je jasné, že to centrum dění se přesouvá do Tichého oceánu. Když o tom přemýšlím, tak to nevypadá vůbec dobře,“ věštil Evropské unii.  

Velké země se podle poslance dokážou se sankcemi vyrovnat lépe, než země malé a Rusko je nejrozlehlejší zemí na světě. Uznal, že i země, jako je Rusko, sankce pocítí, ale obává se, že je pocítí i Západ.

„Za současné situace nás čeká jen pád na dno a pak se možná začneme trochu zvedat. Za současné situace, pokud Rusko dosáhne těch minimálních cílů, tak my s ním budeme muset jednat jako s nepřátelským státem a budeme muset zbrojit a připravovat se na to, že pokud někde v příští generaci se lidem v Kremlu cosi hne v hlavě, tak by šli ještě o kousek dál. Protože už se nechaly slyšet, že kromě Ukrajiny je další nacistickej stát Lotyšsko. To už by bylo na třetí světovou válku. Ale jestli je i ubezpečujeme, že válčit nebudeme, tak Rusové si to řeknou i u toho Lotyšska,“ řekl Bašta.

Odklon od ruských surovin podle Bašty totiž znamená konec evropského průmyslu. K tomu by z poslancova pohledu došlo i kvůli Green Dealu a válka to z Baštova pohledu jen urychlila. „A ten Green Deal podporovaly Spojené státy,“ řekl Bašta.

USA teď Evropě nabízejí, že dodají svůj zkapalněný plyn, ale Bašta varoval, že dodávky budou příliš nízké.

„A pak je tam ještě jeden šílenej moment, který je třeba vzít v úvahu. Víte, co by se stalo, kdyby někdo vyhodil do povětří některou z těch amerických lodí se zkapalněným plynem třeba v přístavu? Zmizel by nejen celý přístav, ale třeba taky polovina Belgie. To je ekvivalent několika hirošimských pum, nebo dokonce několika desítek,“ řekl Bašta.

Upozornil, že pokud by v Rusku došlo k výměně na postu prezidenta, Západ může zjistit, že to bude ještě horší než s Putinem. Podle Bašty si Vladimir Putin nevychoval svého nástupce. Bašta příliš nevěří ani tomu, že se Putinovým nástupcem stane Alexej Navalnyj. „Navalnyj je mnohem větší nacionalista, než kdy byl Vladimir Putin,“ předestřel svůj pohled Bašta.

Putin podle něj také dává najevo, že bude podporovat ty, kteří mu jsou loajální a nevymění je. To upevňuje Putinovu pozici ve vedení země.

Pár slov řekl i k situaci v Česku. Pravil, že z jeho pohledu nedělá Fialova vláda proti zdražování vůbec nic. A prý ještě hrozí potravinová krize a Bašta si není jist, jak se s ní vyrovná mladá generace. Bašta předpokládá, že vláda Petra Fialy (ODS) nakonec padne a nastane maďarizace Česka. „Nastane ta maďarská cesta. Po pádu vlády, po nových volbách. ... Je otázka, jestli se na Orbána dívat jako na proruského kolaboranta, nebo na politika, který pečuje o vlastní lidi,“ uvedl Bašta.

Vládu zkritizoval také za vypnutí několika webů bez verdiktu soudu. Kroutil hlavou také nad tím, jak aktivně Česko vystupuje na podporu Ukrajiny. „Mně to ze všeho nejvíc připomíná staré Rakousko- Uhersko, které bylo na počátku první světové války nejvíce bojechtivé, ale na válku nejméně připravené,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…