Londýnský starosta se prý učil u Ondřeje Koláře. Pro Churchilla a další sochy to nevypadá dobře

12.06.2020 16:30

Češi o sobě často přemýšlejí jako o příliš malém národu žijícím v srdci Evropy, který je z hlediska velmocí takřka bezvýznamný, ale brněnský právník Tomáš Tyl to tak nevidí. Připomněl, že právě na našem území husité zažehli reformační plamen a právě na našem území byla zahájena třicetiletá válka. Obě události formovaly pozdější život v Evropě. A teď prý uvidíme, co přichází po odstranění sochy Koněva.

Londýnský starosta se prý učil u Ondřeje Koláře. Pro Churchilla a další sochy to nevypadá dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí

Z evropského hlediska je Česká republika s deseti miliony obyvatel středně velkou zemí. Jenže v Číně nebo v USA má deset milionů jedno město. V tomto srovnání se Česká republika zdá být malou a relativně bezvýznamnou zemí.

Ale brněnský právník Tomáš Tyl konstatoval, že realita je poněkud jiná.

„My si pořád říkáme, jak jsme vlastně bezvýznamný národ, ale rád bych vás upozornil, že

 1. Středověké náboženské války v Evropě zažehlo české husitství.

 2. Třicetiletá válka začala vyhozením tří úředníků z oken Pražského hradu.

 3. První, kdo v roce 2020 sundal nějak politicky nepohodlnou sochu, byla Praha 6,“ napsal Tyl.

„Po událostech 1+2 následovaly desetiletí bídy, hladu, utrpení prostých lidí, chaosu, zničení hospodářství a zejména zemědělství a evropské temno s bezpočtem mrtvých, které uměli skvěle využít bohatí, kteří se stali ještě bohatšími. Zajímavé na tom je, že to vždycky začalo v Praze a už krátce na to se to mlelo úplně někde jinde. Bojím se, že zas jednou jsme světoví...“ pokračoval s obavami právník.

Tomáš Tyl o pomnících

Narážel tím na dění v Londýně, kde si tamní muslimský starosta přeje zhodnotit společenské působení lidí, kteří mají v hlavním městě ostrovního království sochu.

Londýnský starosta Sadiq Khan informoval, že britská metropole ustanoví komisi, která bude hodnotit, nakolik jsou tamní památky rozmanité. Podle Khana je nutné napravit jejich rozmanitost. Děje se tak poté, co protestující v rámci pochodů hnutí Black Lives Matter po Velké Británii ve velkém poškozují památníky významných historických představitelů země. Hnutí již představilo seznam soch, o jejichž osudu se má jednat, dojít může i na Kryštofa Kolumba. Proti záměru revizí soch se mnoho lidí v diskusích ohradilo. Padají přirovnání k odstraňování památek islámským státem.

Tomáš Tyl k tomu opět přidal pár slov.

„Dělá mi potíže to nějak korektně zformulovat, nicméně starosta Londýna Sadiq Khan nechal v noci sochy a památníky, které jsou údajně v ohrožení (kenotaf, Winston Churchill a další) obehnat lešením, zatlouct deskama či jinak ‚ochránit‘. Co vám to připomíná?! První fáze odstranění Koněva – ‚my ho jen chráníme proti vandalům‘. Druhá fáze – ‚takhle to ale zůstat nemůže, najdeme mu vhodné místo‘ a při třetí fázi je socha odstraněna, aby zmizela do neveřejného depozitáře dosud neexistujícího muzea. Islamisté sochy odstraňují výbušninami, ostatní fanatici na to jdou pomaleji, ale stejně účinně. Je mi líto, ale Británie padla,“ posteskl si.

Tomáš Tyl o pomnících

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…