Loni splácel ze senátorů nejvíce peněz Dienstbier

02.07.2012 22:16

Největší sumu musel ze senátorů loni splácet místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, a to kvůli dvěma hypotékám za celkem 5,8 milionu korun. O půl milionu korun tak překonal dříve nejzadluženějšího senátora, starostu Božího Daru Jana Horníka (TOP 09). Vyplývá to z úplného seznamu oznámení senátorů o jejich vedlejších příjmech a činnostech. K dnešnímu dni už byla oznámení v registru k dispozici od všech členů horní komory.

Loni splácel ze senátorů nejvíce peněz Dienstbier
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Dienstbier v pořadu Události, komentáře

Dienstbier uvedl, že měl na byt hypotéku za 2,39 milionu korun, na "financování koupě nebytové jednotky" pak z dalšího hypotéčního úvěru čerpal 3,42 milionu korun. Za pronájem nebytové jednotky v pražské Šafaříkově ulici pak vyinkasoval přes 465.000 korun. Jako advokát si nevydělával, se svou firmou JDR nepodnikal. Získal necelých 69.000 korun jako pražský zastupitel a předseda výboru Společenství vlastníků jednotek Budovy Rezidenčního centra Zvonařka. Získal také za zhruba 300.000 korun akcie Bohemians 1905, v níž je členem dozorčí rady, a to za část své půjčky této firmy.

Hypotéku má kdekdo

Mezi četné senátory s hypotékami a úvěry patřil také šéf zahraničního výboru Jozef Regec (ČSSD), kterému zbývalo splatit 1,4 milionu korun. Jako cyklistický trenér od Českého svazu cyklistiky dostal 200.000 korun. O půl milionu korun více si přivydělala Miluše Horská z klubu KDU-ČSL jako ředitelka pardubické Základní a Praktické školy Svítání.

Místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová (ČSSD) splácela bance půjčku za 2,9 milionu korun. Hypotéku měl i další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, ale jen za necelých 600.000 korun. Lidovecký senátor Stanislav Juránek si jako náměstek jihomoravského hejtmana vydělal loni přes 839.000 koru čistého. Tento příjem na rozdíl od náměstka královéhradeckého hejtmana a senátora ČSSD Josefa Táborského zveřejnil.

Nejvyššího přivýdělku ve výši zhruba dvou milionů korun loni ze senátorů dosáhl ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Herec a divadelní ředitel Tomáš Töpfer (za ODS), který před dvěma lety hlavně díky rodinné firmě dostal přes 8,6 milionu korun, si loni přilepšil o 1,9 milionu korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…