Luxusní hotel, tři jídla denně a úklid. Německá ministryně dotlačena k odpovědi, co se platí uprchlíkům

04.01.2024 20:21

Z luxusního ubytování se těší žadatelé o azyl v německém Skyhotelu v Merseburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Měsíčně vyjde zde pobyt jednoho uprchlíka v přepočtu na více než 48 000 korun, informuje o tom deník Bild.

Luxusní hotel, tři jídla denně a úklid. Německá ministryně dotlačena k odpovědi, co se platí uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Ministryně vnitra Saska-Anhaltska Tamara Zieschangová odhalila, jak vysoké jsou náklady na ubytování v hotelu na jednoho žadatele o azyl. Jde o 1 953 eur za měsíc pro jednu osobu, v přepočtu je to více než 48 200 korun. Pro manželský pár pak stojí ubytování v hotelu 3 906 eur měsíčně, tedy téměř 96 500 korun, a pro rodinu se dvěma dětmi 7 812 eur, v přepočtu téměř 193 000 korun, uvedla ministryně ve své odpovědi na dotaz poslance zemského sněmu Daniela Walda (41, AfD).

„Kromě ubytování zahrnuje poplatek za pobyt tři jídla denně včetně nápojů, úklid užívaných pokojů a výměnu ložního prádla (jednou týdně a při změně obsazení), používání WC pro hosty, údržbu venkovních zařízení, zimní službu, veškeré vedlejší a provozní náklady,“ přiblížila ministryně vnitra.

Další náklady připadají na ostrahu (deset pracovníků ostrahy denně) a pět sociálních pracovníků, uvedl deník Bild.

Smlouva, kterou má stát uzavřenou s hotelem, platí do 31. března 2024. V hotelu se podle ní může ubytovat až na 250 žadatelů o azyl. Z toho 150 míst se musí platit i v případě, že nejsou nikým obsazena. Každá obsazenost nad tento počet je zpoplatněna za osobu a noc.

Jestliže budou všechna místa obsazena do konce března, vyjde takové ubytování stát téměř na 2,4 milionu eur, tedy na 59,3 milionu korun. Ministryně vnitra uvedla, že však nepředpokládá, že tomu tak nebude vždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …