Lůžko s cenou zlata. Covid drtí nemocnice, primář popsal velké změny k horšímu

26.02.2021 12:46

„Až teď začínám chápat severočeské peklo.“ Primář na ARO Nemocnice Kyjov v Jihomoravském kraji otevřeně promluvil. Podle primáře z Kyjova nebude trvat dlouho a peklem si projde celá republika.

Lůžko s cenou zlata. Covid drtí nemocnice, primář popsal velké změny k horšímu
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Česko bude mít s vysokou pravděpodobností do konce února 20 tisíc úmrtí spojených s covidem. Při přepočtu na 1 milion obyvatel jde o jedno z nejvyšších čísel na světě. Nemoc prodělalo takřka 1,2 milionu Čechů, Moravanů a Slezanů. V nemocnicích leží na 7 tisíc lidí, z toho více než 1 300 na JIP. Kapacity jednotek intenzivní péče jsou napjaté takřka k prasknutí. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý na tiskové konferenci v tomto týdnu oznámil, že Česká republika ve své moderní historii nic podobného nezažila.

Nezažila ho i proto, že lékaři teď bojují o životy lidí, kteří se ani zdaleka nepřibližují k dovršení osmdesátých narozenin. Doktoři a sestřičky dnes bojují o životy třicátníků.

Jiří Vyhnal, primář na ARO Nemocnice Kyjov v Jihomoravském kraji na sociální síti Twitter napsal, že už začíná chápat peklo, kterým si prochází nemocnice na severu Čech.

„Musím říci, že jsem šokován agresivitu britské mutace. Tam, kde jsme měli dny na rozhodnutí, máme nyní hodiny. Tam, kde jsme léčili jen starší a křehké pacienty, nyní přijímáme i mladé a zdravé. Dnes 1985 zdráv. Až nyní začínám chápat severočeské peklo. Prosím, buďme opatrní,“ požádal všechny své spoluobčany.

Primář varuje

V diskusi pod příspěvkem vysvětloval, že sanitky do kyjovské nemocnice vozí jen pacienty v těžkém stavu. Vůbec nejde o lidi covid pozitivní bez příznaků.

„Za naši nemocnici. Sanitky přivážejí těžké stavy vyžadující hospitalizaci ve 100 %. Ostatní přes urgentní příjem, kde se na základě výsledků rozhodujeme. Volná lůžka mají nyní cenu zlata. Bude to tak všude,“ varoval.

Primář varuje

Vláda chce nemocnicím ulevit vyhlášením těch nejtvrdších restrikcí. Chce omezit pohyb lidí tím, že jim zakáže cestovat mezi okresy a hodlá zavřít většinu obchodů, které jsou ještě otevřené. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že počty nově nakažených za den mohou dostoupat přibližně k 20 tisícům, ale pokud by lidé porušovali zákazy, které mají platit od 1. března, bohužel se podle ministra můžeme dostat vysoko nad 20 tisíc.

Zastavování průmyslu však není v plánu. Restrikce dopadnou především na služby, které tak dostanou další tvrdý úder.

Primář Vyhnal volal po tvrdých opatřeních již 4. února.

„Doufám, že mě neukamenujete. Ale já navrhuji tvrdý lockdown na 3 až 4 týdny. Zastavit vše. Pak otevřít vše, ale v protiepidemickém režimu. Tj. registrace kam vejdu, řešit okamžitě ohniska, respirátory všude, obnovit schopnost trasování a tak dále,“ napsal tehdy.

primář varuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…