Lži a podvod, vytočil se u soudu Ivo Rittig. Ukazuje se, že policie sledovala Nagyovou-Nečasovou více způsoby

10.01.2017 7:41

Kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nečasové, dříve Nagyové, a lobbisty Ivo Ritiga se věnuje dnešní deník Právo. Uvádí totiž, že kromě nahraných telefonátů lobbisty Ivo Rittiga či debat z pokoje pražského hotelu Venta policisté zaznamenali i komunikaci prostřednictvím chatů.

Lži a podvod, vytočil se u soudu Ivo Rittig. Ukazuje se, že policie sledovala Nagyovou-Nečasovou více způsoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Nejaktivnější v dopisování byla v kauze vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby kromě Rittiga právě Nečasová. Kromě Rittiga si také dopisovala s Rittigovým právníkem Davidem Michalem, s nímž si vyměnila nejvíce zpráv, téměř sto. Michal je rovněž v kauze obžalován. 
 
Jak uvádí deník, Nagyová, jež měla při chatování přezdívku „pilan“, si chatovala také s Vlastimilem Rampulou a Janou Hercegovou. Rittig své jméno neskrýval, advokát Michal pak vystupoval pod přezdívkou „turako“ či „JUDr. JUDr.“. Deník své informace čerpá z včerejšího hlavního líčení pražského městského soudu, kde část debaty stěžejních aktérů přečetl předseda senátu Petr Novák.
 
A o čem si zúčastnění psali? Michal s Nagyovou mimo jiné debatovali o tom, jak se zbavit tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Michal navrhoval, aby se útvar spojil s Národní protidrogovou centrálou. V konverzaci tehdy zmínil souhlas policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten to však včera popřel. 
 
 
„Vůbec Michala neznám. Ani nevím, jak ten člověk vypadá. A Rittiga znám akorát z médií, v životě jsem s ním nemluvil, natož abych s ním o čemkoli jednal. Zcela to odmítám; a byl jsem naopak radikálně proti jakémukoli takovémuto slučování útvarů,“ řekl Právu Lessy. 
 
Ritttig pak mimo jiné Nagyové psal o tom, že „před pěti minutami převzal Randák usnesení o zahájení trestního stíhání“.
 
Soudní líčení u městského soudu bude pokračovat i dnes, kdy zazní závěrečné řeči a rozsudek. Obžalovaný lobbista Ivo Rittig však včera napadl zákonnost odposlechů, což v minulosti využil exhejtman David Rath (ČSSD) a následovalo zrušení odsuzujícího verdiktu. Zda to vyjde i Rittigovi, se uvidí. „Beru to jako naprosto lživé a účelové vysvětlení, proč na mě nasadili odposlechy,“ vytočil se Rittig například kvůli policejnímu odůvodnění nasazení „štěnic“. 
 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …