Lži, násilí a smrt! Tohle Obama od významného amerického profesora asi slyšet nechtěl

01.07.2014 18:10

Profesor Paul Craig Roberts komentuje čerstvě zveřejněný pokles americké ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku. Předvídá, že USA se opět dostávají do recese, a ostře kritizuje Obamovu zahraniční politiku i zhoubný vliv americké politiky na světové dění.

Lži, násilí a smrt! Tohle Obama od významného amerického profesora asi slyšet nechtěl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrující dávají svou nenávist k USA jasně najevo

Roberts uvádí, že americká ekonomika za první tři měsíce klesla o 2,9 %. Podivuje se nad tím, že podle odhadů ekonomů přitom měla růst o 2,6 %. Připomíná v této souvislosti činnost Boskinovy komise za vlády prezidenta Clintona, která podle jeho mínění záměrně nastavila systém výpočtu inflace, jenž neodpovídá realitě. „Každému, kdo nakupuje potravu či benzín, musí být jasné, že inflace je mnohem vyšší,“ dodává Roberts.

„Všichni ekonomové, které neplatí Wall Street a vláda, dobře věděli, že předpověď růstu ekonomiky 2,6 % byla nesmyslná. Příjmy Američanů prakticky nerostly, stejně tak jako poptávka po úvěrech. Základní ekonomické pravidlo říká, že když tyto ukazatele v ekonomice založené na spotřebitelské poptávce nerostou, neroste ani samotná ekonomika,“ objasňuje Roberts.

Americká výroba přesunutá do Asie

Jako hlavní důvod neúspěchů americké ekonomiky vidí Roberts ten, že velké korporace na nátlak Wall Street přesunuly veškerou výrobu z USA do Asie. „Podívejte se na oblečení, potraviny či počítače a zjistíte, že už se dnes téměř nic nevyrábí ve Spojených státech. Na tento problém upozorňuji spoustu let. Také proto už nejsem zván americkými univerzitami a institucemi na ekonomická fóra. Nemají rádi, když jim někdo říká pravdu,“ stěžuje si Roberts.

Nepříznivá čísla za první čtvrtletí podle Robertse predikují, že stejně tomu bude i v další čtvrtině letošního roku, a zmiňuje, že dvě taková období za sebou znamenají podle základních pravidel ekonomie recesi. Pokládá si řečnickou otázku, jak neblahému trendu zabránit, a odpovídá si zcela jednoznačně. „Musíme tlačit na firmy, aby stáhly svoji výrobu zpět do Spojených států.“ Toho je podle Robertse schopná pouze důvěryhodná vláda.

Za takovou však Roberts žádnou v posledních letech nepovažuje. „Veškerou důvěryhodnost však ztratily americké vlády ve druhém prezidentském období Billa Clintona a od té doby ji zpět nezískaly. Nikdo na světě nevěří americké vládě. Snad jen Američané, jejichž mozky jsou vymyté propagandou Washingtonu podporovanou většinou našich médií. Na Američany propaganda působí, ale všude jinde z ní mají jen legraci,“ ostře kritizuje přístup amerických politiků i médií Roberts.

Roberts dále píše, že současná ekonomická situace dostala prezidenta Obamu do konfliktu se dvěma největšími lobbistickými organizacemi, kterými jsou Americká obchodní komora a Národní asociace výrobců. „Právě tyto organizace stojí za nastartováním kampaně v největších médiích v zemi, která oponuje návrhům Obamy na další sankce proti Rusku. Američtí podnikatelé jasně říkají, že sankce poškozují jejich zájmy, a tedy i zájmy všech zaměstnanců,“ informuje Roberts.

„Obama samozřejmě na tuto kampaň nemá žádnou odpověď. Možná ji však mají jeho fanatičtí poradci v čele s Viktorií Nuland, Samanthou Powers a Susan Rice. Možná by se ale měl do těch novin přece jenom podívat, a poté vysvětlit Američanům a Evropanům, že musí ekonomicky strádat, aby mocenské choutky Spojených států byly uspokojeny na Ukrajině,“ pouští se Roberts opět velmi ostře do Obamovy administrativy.

„Věrná služebnice" Washingtonu Merkelová

Neustálé lhaní a nesmyslnou propagandu linoucí se z Washingtonu však podle Robertse pomalu dohánějí ostatní. Dokládá to na příkladu „věrné služebnice" Washingtonu, za kterou označuje německou kancléřku Merkelovou, na niž tlačí němečtí podnikatelé stejným způsobem. „Byznysmeni v Německu, ale i ve Francii a Itálii, se ptají svých vládnoucích autorit, proč by měli přicházet o peníze a propouštět zaměstnance jenom proto, že Spojené státy chtějí rozšiřovat sféru svého vlivu,“ odkrývá nálady v Evropě Roberts.

Dále Roberts zmiňuje i názor obyvatel v Německu, České republice, na Slovensku či v Polsku, kteří podle jeho informací nechtějí na svém území další americké vojáky. A to i přesto, že jsou jinak důvěryhodnými členy NATO, připomíná Roberts. Zmiňuje i uniklé odposlechy polského ministra zahraničí Sikorského, který v poněkud vulgárnější formě hovořil o tom, že Washington po svých evropských spojencích stále něco požaduje, ale ničím jim za to neoplácí.

Spojené státy si podle Robertse počínají nešťastně i v rámci samotného NATO. Kroky Washingtonu podle něj prý vedou k rozvrácení této organizace. „Washington se snaží kvůli své nezodpovědné rozpínavé zahraniční politice dělat z Ruska nepřítele. Přitom Rusové dali jasně najevo, že nechtějí otevírat další studenou válku. Je to o to hloupější, že Rusové disponují jaderným arzenálem a mají vedle vojenské i velkou ekonomickou sílu. Chápe vůbec Obama, s čím si zahrává?“ zamýšlí se Roberts.

Dále Roberts srovnává popularitu Obamy a Putina v jejich zemích. „I přes celosvětovou protiruskou propagandu požívá Putin téměř dvakrát vvšší důvěry svých obyvatel než Obama ve Spojených státech.“ Roberts si rovněž všímá, v jaké špatné kondici je dolar, a připomíná strategii Putinova poradce Sergeje Glazjeva, který prezidentovi poradil, že americká agrese se dá zastavit pouze tím, že oslabí jejich měnu.

Na závěr Roberts zmiňuje vyjádření čínské vlády, podle které by měl být svět deamerikanizován. „Americká dominance ve světové politice se ukázala jako zhoubná. Všude jsme přinesli jen lži, násilí a smrt. Jen za posledních 15 let jsme se podíleli na částečném či úplném zničení sedmi států světa. Pokud nebude dominance Spojených států nahrazena něčím lepším, život na naší planetě nemá budoucnost," zakončuje prorocky Roberts.  

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …