Lžou nám! Ewa Farna podpořila Milion chvilek: Nenechte vyhrát zlo

04.06.2019 7:01

V Praze na Václavském náměstí se dnes uskuteční další demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO), premiéra Andreje Babiše (ANO) a nezávislost justice. Iniciativa Milion chvilek pro demokracii očekává účast více než 100.000 lidí, podle organizátorů by mohlo jít o největší demonstraci od roku 1989. Prostřednictvím videa ji podpořila také zpěvačka Ewa Farna.

Lžou nám! Ewa Farna podpořila Milion chvilek: Nenechte vyhrát zlo
Foto: Printscreen: Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Ewa Farna.

„Vážení spoluobčané. Jsem holka, která vyrůstala v prostředí, kde se vždycky zdůrazňovalo, co je správné, a učili nás odlišovat dobro od zla, a to třeba tím, že nám říkali, že krást se nemá, lhát se nemá... A to ať se někdo kouká, nebo ne. A já se tyhlety hodnoty snažím aplikovat každodenně a hodlám k tomu učit své děti. Je to těžký úkol v době, kdy trvá krize hodnot a kdy naši přední představitelé dávají odstrašující příklad. A proto prosím dejme najevo, kdo bezostyšně lže, kterým lidem chybí morální páteř, že nám to není jedno, že jejich činy sledujeme, že ponesou za své činy následky a že mají vůči nám a této zemi zodpovědnost. A nezapomínejme na to, že k tomu, aby vyhrálo zlo, stačí lhostejní lidé,“ poznamenala ve videu zpěvačka Ewa Farna.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33443 lidí

Demonstrace za demisi Benešové se konají každý týden od konce dubna. Na Václavském náměstí se před dvěma týdny sešlo podle organizátorů 50.000 lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město.

Organizátoři požadují odchod Benešové z funkce a jmenování nezávislého ministra. Politici by měli podle spolku zahrnout do zákonů sedm pojistek pro nezávislost justice. Obává se zásahů do případu dotací pro areál Čapí hnízdo, kvůli čemuž policie navrhla Babiše obžalovat.

„Žádáme přijetí pojistek nezávislosti justice a demisi Marie Benešové, aby Agrofert vrátil všechny neprávem obdržené dotace. Dále aby pro něj skončily všechny dotace a daňové úlevy. Chceme, aby se premiér Babiš zbavil médií ve svých rukou a aby opustil místo premiéra,“ řekl předseda iniciativy Mikuláš Minář.

Na demonstraci vystoupí například ředitel české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka. „Evropská komise nám dala za pravdu, že celý koncept svěřenských fondů Andreje Babiše byl pouze na oko. Cíleně celou dobu lhal, že vyřešil střet zájmu a získával nekontrolované výhody po celou dobu, co v politice je,“ uvedl.

Během protestu promluví i zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR David Hubal, spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Bára Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihári a skupina Buty. Hymnu zazpívá Hana Ulrychová.

Impulsem pro současné demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …