MMF půjčí Ukrajině 17,5 miliardy dolarů

12.03.2015 8:41

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve středu schválila dohodnutý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů (přes 450 miliard Kč). Oznámila to ředitelka fondu Christine Lagardeová. MMF se na čtyřletém programu dohodl s Kyjevem v únoru. Celkem by Ukrajina měla během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů.

MMF půjčí Ukrajině 17,5 miliardy dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Ukrajina je teď na pokraji státního bankrotu. Tamní ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Nový úvěrový program zahrnuje podle agentury Reuters okamžitou platbu ve výši pěti miliard dolarů na podporu ukrajinského rozpočtu. Program podle Lagardeové podpoří okamžitou stabilizaci ukrajinské ekonomiky i rozsáhlé reformy směřující k obnově hospodářského růstu ve střednědobém horizontu.

"Program je ambiciózní a zahrnuje rizika, která pramení zejména z konfliktu na východě země. Povzbuzuje mě, že příměří dohodnuté minulý měsíc v Minsku se prozatím podle všeho převážně dodržuje. Doufám, že bude možné zabránit dalším ztrátám na životech," uvedla Lagardeová. "Ukrajinské úřady nadále prokazují velké odhodlání k reformám. Udržely si rozpočtovou disciplínu za velmi obtížných podmínek," upozornila.

"Většinu z prostředků chceme poskytnout v prvním roce programu. Za prvních 12 měsíců hodláme uvolnit deset miliard dolarů (260 miliard Kč)," řekla šéfka MMF večer na tiskové konferenci v Berlíně. V dalším roce měnový fond zhodnotí využití prostředků. "Ukrajina ale dosud přijala všechna opatření, která jsme očekávali a která jsme po ní požadovali," uvedla Lagardeová.

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková už před večerním prohlášením šéfky MMF vyjádřila přesvědčení, že Kyjev v první fázi obdrží pět miliard dolarů (130 miliard Kč).

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…