MZe navrhuje zvýhodněné úvěry pro venkovské podnikatele

06.08.2017 20:26

Ministerstvo zemědělství navrhuje zvýhodněné úvěry pro malé a střední podnikatele na venkově. Mohly by dosáhnout tří milionů korun s ročním odkladem splátek jistiny. Podnikatelé by také mohli získat příspěvek až 15.000 eur (cca 390.000 korun). Úvěry od Českomoravské záruční a rozvojové banky by musely být splacené do sedmi let, píše úřad v materiálu pro vládu, který má ČTK k dispozici. Ministerstvo se tak snaží podpořit podnikání na vysídlujícím se venkově.

MZe navrhuje zvýhodněné úvěry pro venkovské podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Výpočet finančního krytí projektu však materiál neobsahuje, což mu jiná ministerstva vytýkají. Konkrétní parametry projektu by měla předložit pracovní skupina do konce září.

V malých obcích je podle úřadu trvale nepříznivá situace. Mladí lidé tam nejsou motivováni k zakládání nových firem, často odcházejí do větších měst, nebo jdou pracovat pro nadnárodní společnosti.

Ministerstvo životního prostředí v připomínkách k materiálu uvedlo, že nelze očekávat, že by „vágní“ plány Ministerstva zemědělství došly několik měsíců před volbami k naplnění.

Vláda na začátku června schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se mohl podle návrhu Ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu. Jednotlivá ministerstva by podle tehdejších slov ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla předložit do konce srpna konkrétněji rozpracované úkoly, celkový výstup by měl být hotov v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…