Má stát přehled o zbraních na svém území? Odpovídal ministr Chovanec

03.11.2014 17:44

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) byl hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu a věnoval se výbuchu ve zbrojním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Prozradil, jak dlouho bude trvat přešetření případu a zda bude někdy v budoucnu možné, aby se něco podobného opakovalo. Zmínil například i nutnost posílit řady policistů. Hned v úvodu zdůraznil, že stát musí mít jasný přehled o tom, co se na jeho území skladuje.

Má stát přehled o zbraních na svém území? Odpovídal ministr Chovanec
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Stát to ví prostřednictvím ministerstva obrany, zbraně kontroluje policie, výbušniny kontroluje Báňský úřad a speciální zařízení Armáda ČR,“ popsal situaci ministr Chovanec. Příslušné krajské vedení si podle jeho názoru oprávněně myslelo, že za objekt nese odpovědnost armáda. Kdo přesně udělal chybu, však podle Chovance bude možné říci až po několika měsících. Většina z pětice soukromých firem, kterým munice patří, deklarovala ochotu ji převést, až to bude bezpečné. Ono místo ale chladne pozvolna a ještě dnes tam samovolně vybuchuje munice, proto je třeba počkat.

A co by mohlo pomoci tuto situaci řešit? Podle Chovance je to např. posílení řad policie. Musí se dostat víc policistů do ulic, a to i z kanceláří. A potom bude možné lépe střežit i podobné areály. „Tady se dlouho vede debata, jestli máme málo, nebo moc policistů, a já si pořád myslím, že v ulicích jich máme málo,“ podotkl šéf resortu. Sebevětší množství policistů ale podle něj nedokáže eliminovat faktor lidské chyby a na tu zřejmě došlo i v inkriminovaném skladu na Zlínsku. Lidské selhání se podle ministra nepodaří stoprocentně eliminovat nikdy.

Chtěli jsme zabránit šíření paniky, říká ministr

Ve druhé polovině pořadu došlo na otázku, jak ministerstvo vnitra pracuje s možnou hrozbou kybernetických a dalších útoků, kterých se mohou dopustit kupříkladu islámští radikálové. „My nejsme zastánci toho, abychom omezovali svobodu internetu, ale vláda se musí zabývat tím, jak řešit podobné případy, třeba šíření hrozby o nákaze ebolou v Česku. My jsme tuto informaci zveřejnili proto, abychom předešli panice,“ podotkl ministr.

Následně ve studiu uklidňoval, že čeští muslimové se neradikalizují tak, jako komunity v zahraničí. V Německu či Nizozemsku se obávají návratu tisíců lidí, kteří bojují v Sýrii či Iráku. Česko prý ničemu podobnému čelit nemusí, takže jsme na tom podstatně lépe než naši sousedé.

V závěru vysílání Chovanec hovořil o utajené schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, která proběhla před rokem. Nakonec to byl právě Chovanec, kdo konání schůzky prozradil. A ani dnes na tom nevidí nic špatného. Samotnou schůzku nevnímá jako utajenou. Nakonec zmínil i sjezd ČSSD na jaře příštího roku a prozradil, že je připraven kandidovat do nejvyššího vedení strany, pakliže bude mít podporu předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky. Prozatím ji prý má.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…