Má život a zdraví lidí na Valašsku a Slovácku nižší hodnotu než život Pražáka? Senátor Valenta vystoupil s ohromujícími čísly

12.12.2018 12:06

Systém úhrad ve zdravotnictví diskriminuje některé regiony. Tomu se rozhodl čelit senátor Ivo Valenta, podle kterého by systém měl být nastaven spravedlivěji. Proto se rozhodl s dalšími senátory podat stížnost k Ústavnímu soudu, která by měla systém úhrad změnit.

Má život a zdraví lidí na Valašsku a Slovácku nižší hodnotu než život Pražáka? Senátor Valenta vystoupil s ohromujícími čísly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Problém spatřují senátoři zejména ve způsobu výpočtu úhrad za lékařské úkony. Ten totiž podle nich mimo jiné velmi silně diskriminuje některé regiony a situace v těchto krajích se neustále zhoršuje.

K ústavní stížnosti se v Senátu konala tisková konference, které se zúčastnil senátor Ivo Valenta, dále pak Miloš Vystrčil jako předseda senátorského klubu ODS a rovněž expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který ústavní stížnost formuloval.

„Zjistil jsem, že platy zdravotníků ve Zlínském kraji jsou výrazně jinde než platy ve zdravotnictví v jiných krajích,“ řekl na úvod tiskové konference senátor Valenta.

Když se tématem začal zabývat hlouběji, zjistil, že příčinou je právě systém úhrad, který některé regiony diksriminuje. Valenta za řečnickým pultíkem vytáhl tabulku, ze které vyplývá, že v Praze je na jednoho občana 30 000 korun, zatímco ve Zlínském kraji je to 8 000 a v Karlovarském dokonce jen 5 000.

„Považuji za skutečně trestuhodné, aby existovaly neopodstatněné a neodůvodněné rozdíly v úhradách zdravotnickým zařízením za péči o pacienta. Jak je možné, že nemocnice v Praze dostanou 3,5krát více peněz v přepočtu na počet obyvatel než nemocnice ve Zlínském kraji? To mají lidé na Valašsku a Slovácku, jejich zdraví a životy, 3,5krát nižší hodnotu?“ ptá se senátor Valenta.

I senátor Vystrčil se přidal: „Pokud proběhne operace slepého střeva v Motole, nebo proběhne v krajské nemocnici na Vysočině, tak podle úhradové vyhlášky za ně nedostanou stejně.“

Podle něj je průkazné, že více prostředků získávají nemocnice zřizované přímo ministerstvem.

Úhradová vyhláška prý také odrazuje lékaře od toho, aby jezdili za pacienty domů, ačkoliv by k tomu měli být motivováni. Výsledkem je, že si lidé musí volat záchranky, které pak stojí výrazně více, než by stál výjezd lékaře.

Když poté senátor Valenta hovořil s ParlamentnímiListy.cz, připomněl, že otázka dojíždění lékařů je v některých krajích důležitější než jinde, a třeba ve Zlínském kraji je velmi důležitá. „Ne každý lékař je takový jako lékařka mých dětí, která k nim neváhá přijet, i když jí to nikdo neproplatí,“ dodal.

Senátor Vystrčil na tiskové konferenci novinářům ukazoval vzorec, jak se úhrada podle vyhlášky vypočítává. Doplnil jej výkladem z metodiky, postaveným na funkci arkus tangens ve jmenovateli zlomku. Přednášku senátor Vystrčil zakončil ujištěním, že ani on, který matematiku vystudoval, není schopen to spočítat. „Je otázkou, zda to není záměr, aby si nikdo nedokázal spočítat, jak to má být,“ dodal.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Od matematiky se pak konference přesunula k právu s doktorem Dostálem. Podle něj je žádoucí, aby nemocnice poskytovaly služby ne podle nějakých pravidel ministerských úředníků, ale podle toho, co pacienti zrovna potřebují.

„Nemocnice zejména na konci roku musí počítat, zda má pacienta vzít, nebo ho, třeba i protizákonně, přesunout na příští rok,“ objasnil současný stav. Nemocnice jsou tak nuceny nést riziko absurdit tohoto systému.

Podle Dostála je teď, za ekonomické konjunktury, ideální čas provést změny. Až se ekonomická situace zhorší, bolelo by to pacienty mnohem více.

Pak ještě Dostál zdůraznil, že stížnost rozhodně není namířena proti lékařům, ti jí naopak často vyslovují podporu. To ParlamentnímListům.cz potvrdil i senátor Valenta.

Redaktorku ČT zajímalo, kolik senátorů a z jakých klubů ústavní stížnost podpořilo.

Senátor Valenta ujistil, že senátorů je dostatečný počet k podání stížnosti. Očekává, že senátorů bude velké množství, a to napříč celým v Senátu zastoupeným spektrem.

Navrhovatelé podle něj konzultovali situaci i s ministerstvem. Podle něj může pomoci i to, že se vytvoří tlak na vládu, aby něco udělala ještě předtím, než dojde k rozhodnutí soudu.

Senátor Ivo Valenta pro ParlamentníListy.cz uvedl, že z jednání ví, že se i na ministerstvu situace mění. „My jsme tou stížností chtěli i trochu podpořit, že i v legislativě je snaha tento problém řešit,“ vysvětlil. Pro senátory totiž prakticky neexistuje jiná možnost, jak se zasadit o změnu podzákonného právního předpisu, jakým je úhradová vyhláška.

Senátor Valenta věří, že změny se projeví už v úhradové vyhlášce na rok 2020, ta na rok 2019 je již hotová.

„Stát by měl být ve službách lidu, a ne ve službách někoho jiného, třeba toho, kdo chce ve zdravotnictví dělat byznys,“ přidal se předseda senátorů ODS Vystrčil.

Právník Dostál prozradil, že s fungováním Ministerstva zdravotnictví v tomto oboru má zkušenost již patnáct let. Ministerstvo podle Dostála pořád opakuje heslo „peníze jdou za pacientem“, realita je ale úplně jiná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…