Macron jednal s Netanjahuem. Uznal právo se bránit. Ale...

28.12.2023 9:50

Izraelská armáda varovala celý svět. Pokud nebude v Libanonu, na sever od našich hranic klid, postaráme se o něj sami. Válka Izraele s teroristy s hnutím Hamás by se tak přesunula vedle Pásma Gazy, Izraele a Rudého moře ještě do čtvrté oblasti. Do sousední země. V Pásmu Gazy dál teče krev a podle izraelské armády poteče ještě dlouho. Ve stejné době jednali izraelský premiér Netanjahu s francouzským prezidente Emmanuelem Macronem. Padla následující slova…

Macron jednal s Netanjahuem. Uznal právo se bránit. Ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Déšť u Zdi nářků v Jeruzalémě

Válka Izraele s teroristy z palestinského hnutí Hamás běží již více než dva a půl měsíce a izraelská armáda dál tvrdě tlačí na celé Pásmo Gazy. Obyvatelé středu pásma dokonce tvrdí, že v posledních dnech útoků prováděných po setmění přibývá. Mezinárodní společenství stále Izraelce vyzývá k uzavření příměří, ale dostává se jim stále stejné odpovědi. Izraelský vojenský velitel Herzi Halevi v úterý řekl, že válka potrvá mnoho měsíců. „V likvidaci teroristické organizace nelze využít žádné zkratky.“ Na Haleviho slova upozornila agentura Reuters.

Od vlády židovského státu navíc zaznělo varování, že by mohla přitvrdit i proti spojenci hnutí Hamás, proti hnutí Hizballáh, které s podporou Íránu ostřeluje Izrael z libanonského území a útočí na sever Izraele.

„Pokud svět a libanonská vláda nebudou jednat, aby zabránily palbě na obyvatele severu Izraele a aby vzdálily Hizballáh od hranic, udělají to IDF,“ řekl na tiskové konferenci s odkazem na izraelské obranné síly.

Podle serveru Times of Israel odpálili ozbrojenci hnutí Hizballáh při posledním útoku na sever Izraele celkem 34 raket. Podle izraelské strany nikdo nebyl zraněn, ale byla zničena řada budov. Rakety zasáhly města Roš Hanikra a Kirjat Šmona. Úřady v Kirjat Šmona uvedly, že na město bylo vypáleno nejméně 16 raket, ačkoli Hizballáh tvrdil, že jich celkem odpálil 30. K obětem na životech nedošlo především díky tomu, že město, kde podle serveru Times of Israel normálně žije na 20 tisíc lidí, bylo z velké části evakuováno. Izraelská armáda v reakci na útok Hizballáhu vyslala do vzduchu stíhačky, které zasáhly několik cílů v jižním Libanonu. Severní velení armády dalo také jasně najevo, že je připraveno čelit zesíleným útokům jasnou vojenskou odpovědí, bude-li třeba.

Izraelská armáda ve středu oznámila tři další vojáky zabité při akci v Gaze, což přineslo celkové vojenské ztráty v enklávě od zahájení pozemních operací 20. října na 166.

166 příslušníků ozbrojených sil Státu Izrael zaplatilo cenu nejvyšší v rámci odpovědi Izraele na barbarský palestinský útok ze 7. října 2023, při kterém teroristé z hnutí Hamás povraždili na území Izraele na 1200 lidí a 240 dalších unesli. V moci teroristů se stále nachází asi 130 rukojmích.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že izraelské síly zabily za posledních 24 hodin 195 Palestinců a 325 zranily, čímž se zaznamenaná bilance zvýšila na 21 110 zabitých a 55 243 zraněných. Téměř všech 2,3 milionu obyvatel enklávy bylo vyhnáno ze svých domovů, a to většinou více než jednou, upozornila agentura Reuters.

IDF uvedly, že udeřily v několika oblastech Gazy, zejména kolem Al-Bureij a Chán Júnis, které označila za teroristickou základnu Hamásu. „Rozšířili jsme naši činnost a dnes jsme přidali další brigádu a pokračujeme tam s využitím nové vojenské taktiky nad zemí i pod zemí,“ řekl mluvčí IDF Daniel Hagari.

Členové Světové zdravotnické agentury se podle novinářů Agentur Reuters obávají, že zdravotnická zařízení na jihu Pásma Gazy už nezvládnou poskytovat pomoc dalším příchozím.

Izrael nejednou odvětil, že dělá, co může, aby ochránil civilisty, a obviňuje Hamás z toho, že je ohrožuje tím, že působí v jejich řadách, což Hamás popírá.

Na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu bylo při izraelském náletu na město Tulkarm zabito šest mladých lidí, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. V prohlášení izraelské armády se uvádí, že izraelské síly v rámci protiteroristické operace byly napadeny ozbrojenci, kteří na ně házeli výbušná zařízení. Útočníci byli zasaženi letadlem izraelského letectva.

Ve středu došlo na telefonát mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle serveru listu Jerusalem Post Netanjahu poděkoval Macronovi za zapojení Francie do ochrany svobody plavby v Rudém moři a za její ochotu pomoci obnovit bezpečnost na izraelské hranici s Libanonem.

„Netanjahu dal jasně najevo, že lid a vláda Izraele jsou odhodláni pracovat na návratu obyvatel na severu a jihu do jejich domovů, a to jakýmikoli prostředky,“ napsal také server s odvoláním na prohlášení zveřejněné po telefonátu.

Macron sice uznal izraelské „právo bránit se a bojovat proti terorismu“, ale řekl, že Francie vyzvala k ochraně civilistů a k „příměří“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…