Macron promluvil k národu. Vyhlásil „nové dějství naší republiky“

26.04.2019 9:53

Francouzský prezident Emmanuel Macron při čtvrtečním mimořádném vystoupení navrhl opatření týkající se výrazné snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na vývoj inflace či zastavení rušení nemocnic a škol až do roku 2022. Šlo o odezvu na protestní hnutí tzv. žlutých vest a následnou „velkou národní debatu“.

Macron promluvil k národu. Vyhlásil „nové dějství  naší republiky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Macron své plány rozdělil do čtyř poměrně širokých okruhů. Na začátku hovořil o návrzích týkajících se politického uspořádání ve Francii, sociálních nerovnostech, ekologické transformaci a přešel i k záležitostem souvisejících s kulturou a občanskou společností.

Macron konkrétními opatřeními pak potvrdil předpovědi francouzských médií, když navrhl „výrazné snížení daně z příjmu“. Vzniklou díru ve státním rozpočtu podle něj nezaplní jiné daně, ale důslednější výběr těch stávajících a také omezení veřejných výdajů. Zároveň avizoval, že Francouzi budou muset déle pracovat, protože se dožívají vyššího věku.

„Do roku 2022 už nechci další zavírání škol ani nemocnic,“ zdůraznil prezident při popisování svých plánů. Dalším očekávaným krokem byl slib opětovného navázání důchodů nižších než 2000 euro na vývoj inflace. Důchodová reforma bude údajně předložena vládě v létě. Projev Macron prezentoval jako vyvození závěrů z „velké národní debaty“, při níž se ve Francii od ledna do března konal nespočet diskusí občanů s jejich volenými zástupci včetně samotné hlavy státu.

Podle Macrona se během této celonárodní debaty ukázalo, že Francouzi vidí aktuální daňový systém jako nespravedlivý, nedůvěřují elitám a mají obavy z velkých změn, ať už je přinášejí ekologické problémy, přechod na digitální ekonomiku či imigrace. „Položil jsem si otázku: Měli bychom skoncovat se vším, co bylo dosaženo v posledních dvou letech? Vydali jsme se špatným směrem? Jsem přesvědčen o opaku,“ míní francouzský prezident.

Započatá transformace Francie by podle jeho názoru měla pokračovat. Jako hlavní cíl pro „nové dějství naší republiky“ si Macron stanovil navrátit lidem víru v pokrok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …