Macron rozdrtil konkurenci: Ve Francii si bude moci dělat, co bude chtít

18.06.2017 21:11

Neotřesitelným vítězem francouzských parlamentních voleb se podle prvních výsledků stává prezident Emmanuel Macron. Podle belgické televize RTBF získalo jeho hnutí v dnešním druhém kole 458 až 468 křesel z celkových 577.

Macron rozdrtil konkurenci: Ve Francii si bude moci dělat, co bude chtít
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlasovací lístky pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

Celá Francie byla dnes plná očekávání. Od rána se tady konalo druhé kolo parlamentních voleb. Velké vítězství centristického hnutí Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona a jeho spojenců se očekávalo.

Druhé místo by podle předběžných výsledků měli získat republikáni a třetí socialisté a jejich spojenci. Jak uvádí server iDnes.cz, vůdkyně nacionalistické pravice ve Francii Marine Le Penová byla poprvé zvolena poslankyní. 

Nízká účast voličů


Volební místnosti se uzavřely v osm hodin večer. Jak Aktuálně.cz uvádí, volby provázela rekordně nízká účast. Podle některých odhadů nepřišla k volbám více než polovina voličů. „Většina v parlamentu je pro Macrona důležitá, bude díky ní moci snadno prosazovat své reformy,“ uvádí server.


Podle Aktuálně.cz chce Emmanuel Macron snížit nezaměstnanost a nastartovat ekonomický růst. Chce také zvýšit konkurenceschopnost firem a umožnit jim snáze propouštět zaměstnance. Na druhou stranu chce ale také například omezit zaměstnání na dobu neurčitou.


V prvním kole parlamentních voleb získala Macronova strana 32 procent hlasů, a porazila tak tradiční politické strany. V prezidentských volbách zvítězil Emmanuel Macron na přelomu dubna a května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…