Macron se postavil proti dalšímu rozšiřování EU. Balkánské země mají smůlu

18.10.2019 7:59

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ani během dlouhého nočního jednání neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Proti zahájení přístupových procesů se postavila Francie a několik dalších států. Premiér Andrej Babiš vyjádřil nad tím, že přístupová jednání se dvěma balkánskými zeměmi EU nezahájila, zklamání.

Macron se postavil proti dalšímu rozšiřování EU. Balkánské země mají smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Političtí vůdci debatovali o zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Evropská rada oběma státům slíbila začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky. Podle Evropské komise Tirana i Skopje požadavkům vyhověly, avšak summit se na slíbeném kroku neshodl.

Podle unijních diplomatů byla proti rozšíření o oba státy Francie a několik dalších zemí. Naopak visegrádské země se snažily vyvinout aktivitu a poslaly šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi společný dopis na podporu rozšíření. Paříž, která dlouhodobě podmiňuje zahájení rozhovorů reformou přístupových kritérií, však trvala na svém a politici nakonec shodu nenašli. Podle Rinneho budou o rozšíření znovu diskutovat po krátké noční přestávce.

Z výsledku jednání o rozšíření EU byl premiér Andrej Babiš zklamán. Samotné zahájení rozhovorů podle něj mohlo být alespoň symbolickým gestem. „I kdyby začaly ty rozhovory, tak můžou trvat deset patnáct let,“ zdůraznil. Zklamání projevil i nad tím, že prezidenti a premiéři zemí EU nezahájili na summitu přístupová jednání se Severní Makedonií. Žádný jiný stát totiž podle něj neudělal tolik, aby se s ním jednat začalo, včetně změny vlastního jména.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…