Macron ustupuje demonstrantům. A přišel mu vzkaz od Trumpa, který zabolel

05.12.2018 20:25

Francouzi mají pocit, že jejich nejbohatší spoluobčané jsou až moc bohatí a je třeba jim přistřihnout křídla. Nespokojenost nejdůrazněji vyjádřilo tzv. hnutí žlutých vest, které v hlavním městě Franci dalo jasně najevo, co si myslí o současné vládě a nejbohatších občanech. V ulicích při protestech hořela auta. Hnutí požaduje zvýšení majetkových daní pro bohaté a nezvyšování daní u pohonných hmot pro obyčejné občany.

Macron ustupuje demonstrantům. A přišel mu vzkaz od Trumpa, který zabolel
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Ve Francii to pořádně vře, při nedávných protestech hnutí žlutých hvězd hořely v ulicích Paříže automobily. Francouzské hnutí žlutých vest dává místy dost důrazně najevo, co si přeje. Především chce přistřihnout křídla nejbohatším Francouzům a úlevy pro „obyčejné Francouze“. Podle informací ČTK, na které se odvolává i server Echo24, členům hnutí rozhodně nebude stačit nezvyšování daní u pohonných hmot.

Pohonné hmoty chtěl prezident Macron zdražit v rámci ekologické reformy, kterou ve Francii prosazuje. Na tuto ekologickou reformu zareagoval 45. prezident USA Donald Trump, který ocenil, že Macron teď přišel na to, na co on sám údajně přišel už před dvěma roky. Totiž že Pařížská klimatická dohoda je totálně špatná, protože zvyšuje ceny energií pro spotřebitele, ale nesmyslně ulevuje některým znečišťovatelům.

Demonstranti také chtějí, aby se vrátil původní model placení daní z nemovitostí, který dříve zahrnoval i daň z finanční investice, ze šperků či z aut. Změna daně z nemovitosti byla přitom jedním z hlavních bodů volebního programu současného prezidenta Emmanuela Macrona.

„Nová daň, známá ve Francii pod zkratkou IFI, platí od ledna a týká se stejně jako ta dřívější jen těch daňových poplatníků, jejichž nemovitý majetek přesahuje 1,3 milionu eur (33,5 milionu Kč). Kvůli omezení výhradně na nemovitosti ji ale platí třikrát méně lidí než dříve a podle francouzského tisku přinese do rozpočtu pouze jednu miliardu eur namísto pěti miliard. Daňovou úlevou pro nejmajetnější Francouze i svými dalšími kroky si Macron vysloužil kritiku, že je ‚prezidentem bohatých‘,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…