Macronovi stávkují policisté. Kvůli věznění toho, kdo střelil mladíka

28.07.2023 14:31 | Monitoring

Krizi francouzské policie zažehla údajná brutalita policistů v Marseille vůči mladému muži. Ve Francii nyní kvůli zatčení policisty a jeho držení ve vazbě stávkují stovky policistů. Generální ředitel francouzské národní policie s policisty souhlasí, nechal se slyšet, že „policista do vazby a před soud nepatří“. Prezident Emmanuel Macron volá po klidu. „Nikdo nestojí nad zákonem!“ vzkázal policistům.

Macronovi stávkují policisté. Kvůli věznění toho, kdo střelil mladíka
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Zabití Nahela Merzouka, který byl na konci června zastřelen policistou v Nanterre, vyvolalo v několika městech ve Francii násilné protesty. Při jednom z protestů byl v noci na neděli 2. července postřelen a následně údajně zbit pěti policisty 21letý muž.

Později identifikoval policisty coby příslušníky protizločinecké jednotky. Francouzský deník Le Monde, který informoval o přesném souběhu událostí, uvedl, že do médií se tento případ dostal až o týden později.

Výpověď muže jménem Hedi zveřejnily místní noviny La Provence. Muž uvedl, že po skončení své pracovní směny v půl druhé ráno měl sraz s blízkou přítelkyní Lillian. V marseillské čtvrti Old Port area narazili na „čtyři nebo pět mužů“. Ti byli v oblečení v „civilním oblečení, ale na opasku měli pistoli, na krku blikačku a měli obušky“.  Policisté se dle zpovědi Lilian zeptali, co v ulici dělají. „Jeden z nich držel v ruce pistoli s prstem na spoušti a druhý vytáhl obušek. Myslím, že jsme ani neměli čas odpovědět. Jednu z ran jsem zablokovala paží a otočila jsem se k útěku. Pak jsem uslyšela výstřel,“ vypověděla Lillian.

Hedi k tomu dodal, že on byl následně zatažen do vedlejší uličky. „Položili mě na záda a jeden mi seděl koleny na nohou, aby je zablokoval. Snažil jsem se bránit, ale cítil jsem, jak mi z hlavy teče krev. Myslel jsem, že mám v sobě ještě kulku,“ vzpomínal.

Státní zastupitelství v Marseille zahájilo soudní vyšetřování kvůli „násilí ve skupině ze strany osoby ve veřejném postavení“, které mělo za následek „pracovní neschopnost delší osmi dní“. Případ byl následně předán marseillskému kriminálnímu oddělení (Direction Territoriale de la Police Judiciaire de Marseille) a Generální inspekci národní policie (IGPN), která se zabývá případy pochybení policie. Dne 18. července bylo zadrženo osm policistů, po 48 hodinách ve vazbě byli čtyři z nich propuštěni. Zbylí čtyři policisté byli obviněni z výše uvedených činů.

Tři z nich se ocitli pod soudním dohledem, čtvrtý byl nucen zůstat ve vazbě. Soud by měl ve věci rozhodnout 3. srpna.

Před budovou v Marseille se na protest proti jeho zadržení 20. července shromáždili desítky policistů, a to i přesto, že v této profesi jsou stávky zakázány. V Marseille byl proto vyhlášen „kód 562“, což je kód pro minimální formu služby, která je omezena pouze na pohotovostní mise. Protesty policistů, jdou tak na úkor policejních hlídek, výslechů obětí, podezřelých i svědků.

Značné kontroverze svým prohlášením pak vzbudil generální ředitel francouzské národní policie (DGPN) Frédéric Veaux v rozhovoru pro deník Le Parisien. Své muže v postupu během chaosu posledního měsíce ve Francii chválil. Vyslovil se i proti vazbě a budoucímu soudu s policistou u případu zbitého muže. „Domnívám se, že před případným soudem nemá policista ve vězení co dělat, i když se třeba při své práci dopustil pochybení nebo závažných chyb,“ řekl Veaux. Je nutné chápat, že i policista ve službě se může dopustit chyb v úsudku. „Opakuji, že v tomto typu případů není zavření do vězení řešením,“ stojí za svými muži ředitel francouzské policie.

V pondělí 24. července promluvil na televizních stanicích France 2 a TF1 francouzský prezident Emmanuel Macron. K Vauxovým výrokům se nevyjádřil. „Právní stát předpokládá presumci neviny pro každého a respekt k právu pro každého,“ řekl pouze. Připomněl také, že během protestů bylo zraněno přes 900 policistů a aktuálně probíhá dalších 28 vyšetřování jejich možného pochybení. „Musíme uvést věci na pravou míru, když dochází k excesům, když není dodržována etika. Všichni musejí respektovat zákony. Ale nerad bych, abychom se dostali do špatné debaty, a chápu emoce našich policistů, kteří měli pocit, že byli konfrontováni s nejextrémnějším násilím. Těmto emocím musíme naslouchat a zároveň prosazovat vynutitelnost práva pro všechny. Oni sami se pohybují v rámci práva a právního státu. Nikdo v republice nestojí nad zákonem,“ prohlásil prezident.

Ministr vnitra Gerald Darmanin se k situaci vyjádřil až tento čtvrtek, informovala společnost Reuters. „Rozumím vyčerpání, smutku a emocím,“ řekl Darmanin, ale dodal, že policisté nesmějí ztrácet svůj „smysl pro misi“. „Protože kdo trpí, když nejsou policisté v ulicích? Je to žena čelící násilí ze strany svého partnera, je to dítě v nouzi. Jsou to obyvatelé čtvrtí dělnické třídy, kteří si nemohou zajistit bezpečnost a spoléhají na policii,“ připomněl ministr policistům. Stovky policistů i přes to dále stávkují nebo jsou na neschopence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Policista který zastřelil toho recidivistu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 28.07.2023 14:54:32
měl být stíhán na svobodě až do vynesení rozsudku. Je to jasný signál všem ostatním policistům jak dopadnou, když si budou vůči migrantům moc dovolovat. Být policisty, nechal bych Marseille napospas gangům. Až by gangy vypálily radnici, možná by se rozbřesklo i liberálům.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…