Macura končí v ANO. Nabídne i funkci primátora

13.02.2023 21:47 | Ze sítí

Ostravský primátor Tomáš Macura oznámil, že se k pondělí rozhodl ukončit své členství v hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že byl právě za ANO zvolen do čela města, na zastupitelském klubu nabídne funkci primátora k dispozici. Macura v pondělí na Twitteru uvedl, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně podle svého vyjádření ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, a proto se rozhodl své členství ukončit.

Macura končí v ANO. Nabídne i funkci primátora
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

„Respektuji však, že jsem byl zvolen primátorem právě za ANO, proto na zastupitelském klubu nabídnu svoji funkci k dispozici a nechám své kolegyně a kolegy, ať rozhodnou, koho chtějí, aby je dále vedl,“ napsal primátor Ostravy, který se už delší dobu v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše, ale oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla.

 

 

Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim roku 2014. Už delší dobu se v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše, ale oznámil, že volil jeho protikandidáta a pozdějšího vítěze Petra Pavla. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady.

Macura tak následuje kroky moravskoslezského hejtmana a tehdejšího místopřesedy ANO Iva Vondráka, ten rezignoval minulý týden na funkci ve vedení hnutí. Navrhl současně konání programové konference ANO o dalším směřování hnutí. Tehdy uvedl, že členem ANO, jímž je od roku 2017, zatím chce zůstat.

ANO se podle něj odklonilo od původního záměru přivést do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny. Pokud by pro takový přístup nezískal v budoucnosti podporu, nevyloučil svůj odchod z hnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…