Maďarsko poděkovalo zemím V4 za pomoc při ochraně vnější hranice

18.10.2015 18:34

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes telefonicky poděkoval svým protějškům ze zemí visegrádské čtyřky, v níž jsou ještě ČR, Polsko a Slovensko, že dokázali, že při společném úsilí je ochrana vnějších hranic Evropské unie možná. Uvedla to maďarská agentura MTI s odvoláním na prohlášení maďarského ministerstva zahraničí.

Maďarsko poděkovalo zemím V4 za pomoc při ochraně vnější hranice
Foto: Balazs Beli
Popisek: Maďarsko-chorvatská hranice

Szijjártó telefonoval nejen s ministry zahraničí České republiky, Polska a Slovenska, ale i s šéfem rakouské diplomacie a s bavorským zemským ministrem odpovědným za mezinárodní vztahy a evropské záležitosti.

Szijjártó řekl svým kolegům, že Maďarsko úspěšně chrání svou část vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru, protože tok nelegálních migrantů do země se prakticky zastavil po uzavření hranice mezi Maďarskem a Chorvatskem.

Do Maďarska posíláme 50 policistů

"Ve spolupráci s V4 Maďarsko chrání Evropu, chrání společné evropské hodnoty a pravidla. Dali jsme najevo, že společnými silami by i řecká vnější hranice by mohla také být chráněna," řekl Szijjártó podle prohlášení, z něho cituje MTI.

Země visegrádské čtyřky poskytly Maďarsku na kontrolu hranic symbolickou podporu desítek policistů: Česko a Slovensko po 50 policistech, Polsko 50 až 60 policistů a pět speciálně vybavených vozidel. Kromě Polska jde zároveň o země, které odmítly prosazovaný systém kvót pro přerozdělování žadatelů o azyl po zemích EU a které ale byly v konkrétním případě týkajícím se 120.000 uprchlíků přehlasovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…