Maďarský aktivista a novinář: Lidé si neuvědomují nebezpečí přicházející z ukrajinského konfliktu. Může být smrtící pro nás všechny

06.09.2015 13:50

ROZHOVOR Přední maďarský mírový aktivista, zakladatel Maďarského sociálního fóra, ekonom a novinář Endre Simó v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz zmiňuje, že „západní civilizace je v koncích“. Evropská unie i NATO prý nepřispívají ke klidu, ba právě naopak. Události na Ukrajině mohou vzít ještě nebezpečnější a rychlejší spád a roztočí nejen utečeneckou spirálu, ze které se nemusíme dostat.

Maďarský aktivista a novinář: Lidé si neuvědomují nebezpečí přicházející z ukrajinského konfliktu. Může být smrtící pro nás všechny
Foto: Archov ES
Popisek: Maďarský novinář, ekonom a aktivista Endre Simó

Jak podle vás zvládá vaše malá země takový nápor uprchlíků?

Z Řecka, Makedonie a Srbska utíkají lidé na hranice Maďarska. Chtějí chránit svoje vlastní životy. Je naše lidská povinnost pomoct těmto lidem. Ale tak malá země jako Maďarsko nemůže podporovat tak velké množství lidí, kolik jich přichází. Nejsme připraveni přijmout tisíce a tisíce lidí do Maďarska. Zvláště, pokud ti lidé nechtějí odejít ze země, ale chtějí tu zůstat. Problém uprchlíků je celosvětový problém. Je to problém nespravedlivého světového řádu. Takže řešení musí být dlouhodobé a dalekosáhlé, ale musí být okamžitě započato.

Pokud budeme dál pokračovat se svou globalizací, se svým rozpínáním a dobyvačnými válkami, riskujeme ještě větší civilizační zhroucení. Maďarští politici ignorují naše pohledy a názory, chtějí dále mít stejný kurs a chtějí jen, abychom dělali v našich organizacích svou práci. NATO a USA chtějí rozšířit svoji moc na východ, a proto jsme v jejich zájmové oblasti.

K tomu je ještě třeba říci, že maďarské menšiny jsou okradeny o právo autonomie. Měly by mít právo na vlastní kulturu a styl života.
USA a NATO nemají zájem respektovat cizí svrchované státy a mají vlastní cíle, zájmy a názory. OSN se snaží, ale NATO a USA mají velikou sílu.

Jak vidíte blízkou budoucnost na Ukrajině? Nezhorší se ještě utečenecká krize další běženeckou tsunami, tentokrát z východní Evropy?

Pro Ukrajinu je podle mého jediným možným řešením federace, kde budou mít jednotlivé části Ukrajiny vlastní volbu. Jenže to NATO a USA nechtějí. Já však nevidím a nechápu problémy v tomto řešení. Lidé, běžní lidé, si neuvědomují nebezpečí, které přichází z ukrajinského konfliktu. Mohlo by to být smrtící pro nás pro všechny. Právě teď běží obrovský propagandistický stroj. Naše masmédia, zprávy, noviny, všechny směřují pouze jedním směrem. Existuje velké množství informací, které se do mainstreamových médií vůbec nedostanou.

A když pak jde o imigraci, exodus nebo podobné věci, lidé pouze přejímají názory, které jsou jim podávány. Většina lidí si nedokáže uvědomit celistvý obrázek.

Není to tedy jakýsi začátek konce naší, takzvané západní civilizace?

Vidíme, zcela prakticky, že západní civilizace je v koncích. Míří k zániku a už pomalu vidíme přicházející konec. Zároveň s tím však vzniká civilizace nová, jejíž narození právě sledujeme.

Lidé z Východu by se měli více zajímat o současné problémy a rozumět jim. Je nutné nejen změnit svět, ale také způsob, jakým se předávají a ovlivňují informace. Chtělo by to vytvořit nový kanál skutečných, reálných a pravdivých informací. Nějaké médium, kde nebude žádná instituce ovlivňovat chod informací. Zajistit i to, aby peníze neovlivňovaly informace.

Ještě není příliš pozdě, ale už se schyluje, a pokud neuděláme změnu teď, bude změna velice těžká, bolestivá a za cenu velkých obětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…