Mádl a Issová zpět? Čekáte, až senioři umřou nebo je uplácíte, naštval se levicový autor

17.09.2020 8:11

Petr Bittner, politický filozof a publicista Deníku Referendum, zkritizoval české levicové i pravicové politiky za to, jak se staví k českým seniorům nejen v časech koronaviru. „Pravice vnímá seniory jako senilní, neproduktivní, manipulovatelnou, komunistickou masu,“ vypálil mimo jiné.

Mádl a Issová zpět? Čekáte, až senioři umřou nebo je uplácíte, naštval se levicový autor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Vládní i opoziční politici mají plná ústa ochrany seniorů. Zvláště v časech koronaviru, který ohrožuje především populaci 60+.

Jenže současně se koalice v Olomouckém kraji složená z ANO, ODS a ČSSD chlubí akcí pro seniory, na které se sešlo asi 700 lidí. Sešli se v době, kdy v České republice den co den přibývá přes tisíc lidí nově diagnostikovaných s koronavirem. Ve středu šlo dokonce o víc než dva tisíce lidí.

„Olomoucký kraj se chlubí účastí 700 seniorů v jednom sále na akci Babička roku. Zrušili jsme chlebíčky, nebylo ani líbání, hájí kraj akci s tím, že hala měla vysoké stropy,“ kroutil politický filosof a publicista Bittner hlavou nad počínáním politiků.

Petr Bittner kroutí hlavou nad počínáním politiků

Poté všechny, bez ohledu na to, zda jde o politiky zprava či zleva, požádal, aby si přestali brát seniory jako rukojmí. V této souvislosti udeřil především na pravicové politiky.

Pravice vnímá seniory jako senilní, neproduktivní, manipulovatelnou, komunistickou masu, jež bude až do svého pomření překážkou tržních reforem. Ta samá pravice přitom za svou devítiletou vládu dostala desetitisíce důchodců do stavu faktické žebroty — a teprve tehdy se dá někoho tak směšnou částkou vůbec ‚uplácet‘,“ napsal Bittner.

Pokud jde o levici, tak se podle Bittnera snaží důchodce uplácet rouškovným ve výši 5000 tisíc korun. I tito politici podle jeho názoru berou seniory jako masu, s níž lze vhodně manipulovat.

Pokusy o manipulaci se seniory prý probíhají nejméně od roku 2010, kdy Jiří Mádl a Martha Issová natočili předvolební video „Přemluv bábu“, v němž apelovali na mladé voliče, aby svým babičkám a dědečkům vysvětlili, koho bude lepší volit a komu hlas spíš nedávat.

Nakonec naznačil, že by bylo dobré s podobnou manipulací úplně přestat.

„Co takhle začít se k českým seniorům a seniorkám chovat jako k lidem? Lidem, kteří mají rozum, zkušenosti a sebeúctu. Přestat o nich přemýšlet jako o nějakých zvířatech vyhlížejících pamlsek, jakmile se jejich osud stane předmětem politiky,“ požádal nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…