Magoři. Ať odejdou z ODS, vzkázal Sobotka těm, co kreslili sprosté obrázky

04.09.2013 12:01

Předseda Regionální rady ODS Libereckého kraje a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka na průběhu hlasování o stranické kandidátce nevidí nic nestandardního. Jeho vyjádření k vyhrocené situaci při sestavování kandidátky přinesl server iDnes.cz.

Magoři. Ať odejdou z ODS, vzkázal Sobotka těm, co kreslili sprosté obrázky
Foto: ivana-weberova.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Ivana Weberová

Rozruch způsobilo to, že na několika volebních lístcích se vedle jména dnes již bývalé poslankyně Ivany Weberové z Jablonce nad Nisou objevily penisy a kosočtverce. Jako první na to upozornily Parlamentní listy.

"Bylo to, když to řeknu slušně, nekorektní. Udělalo to pár magorů, ale na demokratický průběh voleb to vliv nemělo. Distancoval jsem se od toho a řekl těm, kteří to udělali, aby vystoupili z ODS," sdělil serveru iDnes.cz Přemysl Sobotka.

Jedničkou na kandidátce ODS v Libereckém kraji se stala Hana Moudrá, starostka České Lípy. Dvojkou místostarosta Českého Dubu Martin Bobek, trojkou bývalý starosta Harrachova Tomáš Ploc. Čtyřkou na kandidátce ODS je ředitel jablonecké nemocnice a poslanec Vít Němeček a pětkou starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Pochybnosti vzbudil i způsob hlasování. "Vždy se to dělo tak, že oblastní organizace navrhla pořadí pěti svých kandidátů, a ti se dali, podobně jako při losování fotbalových soutěží, do košů," vysvětlil dosavadní způsob určování pořadí na kandidátce tajemník jablonecké ODS Vladimír Kordač.

Právě to se ale s Ivanou Weberovou, která byla na jablonecké kandidátce číslo tři, nestalo. "Tušila jsem, že to bude vyhrocené. Liberecká oblastní organizace totiž navrhla, aby na krajské kandidátce nesměli být současní poslanci, což jsme s Vítem Němečkem. To neprošlo, tak vymysleli něco jiného," řekla serveru iDnes.cz Ivana Weberová, kterou chtěli jablonečtí na desáté místo. Skončila ale až jako čtvrtá náhradnice.

Sobotka na způsobu hlasování nic špatného nevidí. "Zvyklosti jsou zvyklosti, ale nebylo na tom nic nestandardního. Tajné volby jsou vrcholem demokracie a paní Weberová v nich neprošla. Kvůli tomu se není třeba dramaticky urážet," řekl serveru.

Podle posledních informací ParlamentníchListů.cz vyzvala Oblastní rada OS ODS Jablonec nad Nisou předsedu regionálního sdružení ODS v Libereckém kraji Přemysla Sobotku, aby zvážil svou rezignaci na post předsedy ODS v Libereckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…