Mají burky, napsal o jeptiškách zelený rakouský politik. A je zle

19.08.2016 11:56

Ahmet Demir z řad rakouských Zelených vyvolal na sociální síti Facebook vášnivé diskuse, když zde zveřejnil fotografie dvou tradičně oblečených jeptišek, ale záměrně k ní v nadsázce připsal, že jde o dvě ženy oblečené v burkách, jsou utlačované a je třeba se jich zastat. Po bouřlivých reakcích fotografii stáhl, ale dal najevo, že na svém názoru vyjádřeném v nadsázce trvá. S kritikou muslimských oděvů se to podle jeho názoru přehání.

Mají burky, napsal o jeptiškách zelený rakouský politik. A je zle
Foto: pixabay.com
Popisek: Islám - ilustrační foto

Politik, jenž v Tyrolsku reprezentuje zdejší Zelené, Ahmet Demir dal najevo, že se mu zdá přehnaná současná debata vedená kolem muslimských plavek pro ženy, tzv. burkin, ale i jiných částí muslimských ženských oděvů. Ve snaze poukázat na absurdnost těchto debat uveřejnil na sociální síti fotografii dvou jeptišek v tradičních hábitech. Ty se nijak významně neliší od burek či burkin. Jeptišky v něm mají zakryté celé tělo vyjma obličeje.

„Tady máme dvě nositelky burky. Jsou to utlačované ženy,“ napsal na Facebooku a přidal smajlíka, aby dal najevo, že jde o nadsázku. Informaci o této kauze přinesl v angličtině server TheLocal.at. Pod statusem s fotografií ho někteří diskutující podpořili, ale jiní jeho příměr označili za absolutně nevhodný a to především vůči jeptiškám. Rakouský zelený politik fotografii stáhl, rozhořčeným diskutujícím se omluvil, ale obratem doplnil, že na svém názoru trvá.  

Celý text v angličtině najdete zde

Reinhold Lopatka od rakouských Svobodných dal jasně najevo, co si o podobných názorech myslí a zdůraznil, že burky do rakouské společnosti nepatří, protože jde o symboly útlaku žen. Sluší se ovšem dodat, že samy muslimské ženy říkávají, že burky či burkini nosí dobrovolně a nikdo je k tomu nenutí. Stejně jako jeptiškám nikdo nepřikazuje, co si smí či nesmí obléct.

Prezidentský kandidát Svobodných Norbert Hofer konstatoval, že by bylo vhodné burky zakázat. Další politici tak razantní nejsou, ale ministr zahraničí Sebastian Kurz označil burku za překážku k integraci do evropské společnosti a ministr vnitra Wolfgang Sobotka konstatoval, že v některých případech je zákaz burek vhodný, ale jen v některých. Rozhodně prý nemá na mysli plošný zákaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…