Makáme na tom, stihneme to. Schillerová v rádiu slibovala peníze z EU

12.08.2020 20:46

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byla místopředsedkyně vlády a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Mluvila o zrušení superhrubé mzdy, a zda vláda bude chtít zavést progresivní daň. Na kolik peněz si přijdou penzisté, kde bude vláda brát finance v době po koronaviru, přijde nějaká pomoc z Evropské unie?

Makáme na tom, stihneme to. Schillerová v rádiu slibovala peníze z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Na otázku, zda vláda Andreje Babiše zruší superhrubou mzdu, se Schillerová vyjádřila, že její vláda se dokonce zavázala ke zrušení superhrubé mzdy ve vládním prohlášení, a dovysvětlila, že superhrubá mzda je zde z dob vlády ODS. „V podstatě naši zaměstnanci platí efektivní daň 20,1 % místo slíbených 15 %, protože platí daň ze superhrubé mzdy. A my jsme si řekli, že ji zrušíme a ten závazek dodržíme,“ prohlašuje Schillerová, s tím, že superhrubá mzda by měla být zrušena do 1. ledna 2021, ale musí se ujasnit, o kolik přesně se bude daň snižovat.

Návrh premiéra Babiše, aby daň byla 15 %, podle Schillerové dává smysl, ale z médií se zdá, že hlavní koaliční partner – ČSSD – s takovou změnou nesouhlasí. Podle ministryně financí je potřeba jednat o parametrech, ale změna se přesto prosadit dá a bude dotažena do konce v termínu. „Čtyři a půl milionu zaměstnanců si zaslouží, abychom jim pomohli,“ shrnula Schillerová.

Jak bude ministryně řešit propad daňových příjmů kvůli koronakrizi, a kde vezme stát tyto peníze? Schillerová odmítá plošné zvyšování daní občanům a firmám, protože, podle jejích vlastních slov, mnohdy bojují o holou existenci a vláda jim nechce dávat poslední ránu z milosti. Další cestou, jak ušetřit, jsou prý také úspory na jednotlivých ministerstvech; Schillerová jde údajně na svém ministerstvu příkladem. Úspory hledá zejména v provozu.

Premiér oznámil, že by chtěl přidat penzistům 500 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace důchodů. Národní rozpočtová rada se ovšem obává, jaký by mělo toto přidání dopad, spolu se zrušením superhrubé mzdy, a dokonce by mohla být ohrožena stabilita veřejných financí. Schillerová po jednání s Babišem tvrdí, že bude podporovat jednorázovou podporu penzistům a poté by se chtěla držet co nejblíže zákonné valorizace, která se nyní pohybuje kolem 850 korun.

ČSSD, koaliční partner hnutí ANO, chce dlouhodobě jednat o zavedení sektorové bankovní daně. Ministryně se však k tématu staví od počátku odmítavě a banky více danit nechce, na rozdíl třeba od digitální daně, která by se měla dotknout zejména amerických technologických korporací. Doslova říká: „Buďme rádi, že jeden z benefitů České republiky v této bezprecedentní krizi je zdravý bankovní sektor.“

Jako jedna ze zásadních otázek zaznělo, jak vláda plánuje využít 230 miliard z Fondu obnovy Evropské unie, které Andrej Babiš vyhádal v Bruselu? Na tu redaktor dostal jednoznačnou odpověď „Makáme na tom. Stihneme to.“ Na čerpání těchto finančních prostředků je potřeba předložit plán reforem nejpozději do letošního 15. října. Podle Schillerové na tom „maká“ hned několik resortů v čele s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…