Mám průšvih, sednu si na sáňky, řekl si Hřib. Ale zjevilo se překvapení

10.02.2021 9:07

Vyhnání sáňkujících dětí z kopce pod Petřínem vyvolalo pozoruhodné dění v pražské politice. Náměstek primátora poskytl policistům radu, na jakém právním základě lyžaře a sáňkaře vyhánět, aby poté primátor Zdeněk Hřib dal od všeho ruce pryč a na podporu vyhnaných dětí se fotografoval se sáňkami. A celá hádka o vyhlášku o zeleni, kterou policisté na děti vytáhli, skončila překvapivou pointou.

Mám průšvih, sednu si na sáňky, řekl si Hřib. Ale zjevilo se překvapení
Foto: Screen Facebook
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib na sáňkách

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

Sněhová nadílka přiměla již v pondělí řadu Pražanů vyrazit na lyžích, saních či jiném sněhovém náčiní užít si zimních radovánek. V úterý ráno pak děti vyrazily na kopec pod Petřínem, který je k podobným aktivitám velmi vhodný a jak prozradily televizní archivy, byl k nim využíván v minulosti vždy, když to bylo možné.

Jenže zimní aktivity na svazích jsou v posledních měsících ostře sledované, takže se o lyžující a sáňkující mládež začali zajímat novináři. Objevily se první články o tom, že pod Petřínem se porušují epidemická opatření a že tamní lanovka, která je v provozu jako součást městské hromadné dopravy, je plná lyžařů.

Novinářka ze CNN Prima News již v pondělí oslovila ministra vnitra Jana Hamáčka, který následně poskytl velmi ostré vyjádření: „Pokud se nepletu, na Petříně žádná vyznačená sjezdovka není, tudíž to není plocha určená k jízdě na lyžích. To je však případně otázka na městskou policii nebo Policii ČR.“ A ještě dodal, že: „Pokud někdo lyžuje nebo snowboarduje mimo vyznačené trati, mám pocit, že to není v souladu se zákonem.“

VÍCE ZDE

Náměstek primátora Petr Hlubuček navíc na Twitteru napsal, že platí vyhláška hlavního města Prahy o ochraně zeleně. Vedení města ale prý „velmi brzo“ dodá cedule, které jasně určí, kde je možné sáňkovat.

Policisté vzkaz od nadřízených politiků pochopili a v úterý během dopoledne došlo k „zátahu“. Policisté z městské policie na svahu pod Petřínem rozehnali sáňkující děti, včetně třídy z mateřské školky. Podle některých svědků měli vyhrožovat pokutou až deset tisíc korun, i když policie zdůrazňuje, že vše bylo řešeno pouze domluvou.

Informace o policejním zásahu proti sáňkujícím dětem se během úterka rychle rozšířila a vyvolala značný rozruch. Sankce vůči sáňkujícím dětem jsou přece jen i v současné době novým posunutím hranice „pandemických opatření“.

Po několika hodinách rozruchu na sociálních sítích se vyjádřil primátor hlavního města Zdeněk Hřib, kterému podléhají jak zasahující policisté, tak náměstek Hlubuček (z hnutí STAN), který dal připomenutím vyhlášky o ochraně zeleně jejich akci legislativní podklad.

Primátor Hřib ale od svých podřízených dal ruce pryč a učinil to svým nezaměnitelným způsobem. Rychle kdesi sehnal sáňky, vyfotografoval se s nimi na haldě sněhu před Staroměstskou radnicí a k tomu připsal příspěvek o tom, že „Sněhové radovánky jsou v Praze vítané!“

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje jakási 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína,“ vyložil na svém Facebooku situaci.

Dodal, že vůbec nechápe, jak takovou vyhlášku někdo mohl schválit a že se na ni určitě podívá. A skončil osobním vyznáním, že „u nás na Jižáku v centrálním parku se sáňkuje ostošest“.

Pochopení svým alibismem moc nezískal, lidé připomínali, že městská policie je podřízena primátorovi a za její konání nese odpovědnost. Jako odpověď od hlavy metropole přišlo: „Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl, s tím s vámi souhlasím. Svým příspěvkem jsem chtěl dětem naopak vyjádřit podporu.“

Po jasném vzkazu od primátora se rychle distancoval i Adam Scheinherr, náměstek mající v gesci dopravu, zástupce hnutí Praha sobě. Podle něj vyhláška odporuje zdravému rozumu a bude usilovat o její změnu.

Pozoruhodnou pointou slibů celého vedení magistrátu, že vyhláška o zeleni bude rychle přepsána, pak bylo zjištění novináře Hanuše Hanslíka. Ten si vyhlášku přečetl a během pěti minut prý zjistil, že na pozemek, ze kterého policisté sáňkaře vyháněli, se zmíněná vyhláška vůbec nevztahuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…