Máme devátý nejtransparentnější rozpočet, tvrdil Kalousek. Čtěte, jak je to doopravdy

03.02.2013 21:11

Miroslav Kalousek se před polednem v pořadu TV Prima Family Partie pochlubil, že Česká republika má devátý nejtransparentnější rozpočet na světě. Totéž později oznamovalo tiskové prohlášení, které rozeslalo ministerstvo financí. Server Týden.cz proto Kalouskovo tvrzení ověřil.

Máme devátý nejtransparentnější rozpočet, tvrdil Kalousek. Čtěte, jak je to doopravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav kalousek

„Jsem rád, že mohu oznámit, že Česká republika se celkově umístila na skvělém devátém místě. Ze států střední a východní Evropy máme podle výzkumu nejtransparentnější veřejné rozpočty. V rámci zemí Evropské unie nás hodnotí jako čtvrté nejlepší,“ uvedl doslova Kalousek.

Průzkum agentury IBP prý vznikl na základě odpovědí na 125 otázek. Jedná se prý o nejrozsáhlejší srovnání rozpočtů na světě. Za Českou republiku prý zpracovával odpovědi tým z Vysoké školy ekonomické, kteří dokonce o transparentnosti rozpočtu sepsali rozsáhlou zprávu.

Podle této zprávy se ČR za posledních šest let zlepšila zejména ve zveřejňování průběžných zpráv o plnění rozpočtu a v publikování stanovisek kontrolorů. Naopak rezervy jsou ve  zveřejňování rozpočtu ve formě přijatelné pro občany.

Přesto však ČR za poslední dva roky poskočila v žebříčku sta zemí z celého světa o devět příček. Je na devátém místě pořadí, které ovládly Nový Zéland, Jihoafrická republika a Británie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…