Máme právo se rozhodnout sami. Pokud vystoupíme z EU, zchudneme, vzkazuje spoluobčanům skotská premiérka

01.04.2017 14:46

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová tak trochu napodobila Donalda Trumpa a obrátila se na své voliče přes sociální síť twitter. Toto jim vzkázala.

Máme právo se rozhodnout sami. Pokud vystoupíme z EU, zchudneme, vzkazuje spoluobčanům skotská premiérka
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

„Počátkem tohoto týdne hlasoval skotský parlament o tom, zda vloží do rukou Skotů právo hlasovat o své budoucnosti,“ prohlásila skotská premiéra na úvod svého přibližně dvouminutového prohlášení. Její vláda je ovšem menšinová a prosadila vypsání referenda jen za pomoci opozičních Zelených.

Pokud Británie opravdu opustí jednotný trh EU, tak podle Sturgeonové většina populace ve Skotsku zchudne. „Bude to mít obrovský dopad na naše školy, na naše zdravotnictví, na náš pracovní trh i na investice,“ varovala skotská premiérka. Chce dát prostor vládě v Londýně, aby vyjednala co nejlepší podmínky brexitu, ale stejně jako rozhodli o svém osudu Britové v referendu, měli by totéž právo dostat i Skotové, protože při hlasování o členství v EU byla většina Skotů pro setrvání ve svazku s Bruselem. Londýnská vláda by Skotům neměla brát právo rozhodovat o svém osudu.

Faktem je, že Theresa Mayová oponuje, že není čas dohadovat se mezi sebou, když musí Británie jako celek jednat s EU, jenže skotská premiérka Sturgeonová trvá na právu svobodné volby Skotů. „Takže doufám, že pani premiérka změní názor a uzná právo Skotů svobodně se rozhodnout,“ vzkázala Nicola Sturgeonová Therese Mayové. Pokud Mayová neustoupí, skotská premiérka se vrátí mezi své poslance v Edinburghu a požádá o nový mandát, aby mohla Skotům svobodu volby ponechat, ať už si o tom v Londýně myslí cokoli.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…