Manažere, přispěješ do Zemanova fondu? Vždyť platím daně jak kráva

02.03.2013 9:47

Nastupující prezident Miloš Zeman má v plánu založit fond na splácení státního dluhu. Ten k dnešnímu dni dělá zhruba jeden a půl bilionu korun. Zeman tak chce poukázat na narůstající částku a upozornit, že by jej měli z větší části splácet lidé s vyššími příjmy. Zatímco někteří vrcholní manažeři toto gesto označují za vějičku pro naivní hlupáky, jiní Zemanův krok chápou a chtějí se zapojit. Jen je jich drtivá menšina.

Manažere, přispěješ do Zemanova fondu? Vždyť platím daně jak kráva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Z průzkumu České pozice, která se optala mezi vrcholnými manažery a podnikateli, vyplývá, že přes 90 procent oslovených do fondu Miloše Zemana nepřispějí. Pět procent oslovených neví.

„Platím daně jako kráva. A stát hospodaří jako dobytek. Vláda navíc šíří mezi podnikatele a spotřebitele blbou náladu, zatímco právě ona neumí hospodařit a vrší stále další dluhy,“ odpověděl jeden z vrcholných manažerů serveru Česká pozice. „Jsem zvědav, zda bude vetovat zákony, které rozpočtové výdaje navyšují. Tímto vetem by udělal milionkrát víc než populistickými almužnami“.

Gesto nastupujícího prezidenta Miloše Zemana je tak podle mnohých k ničemu. Někdo gesto Zemana chápe jako předvádění se před voliči, podle některých Zeman pokračuje ve svém předvolebním populismu, podle jiných toto není cesta k nápravě. Stát se tím lépe hospodařit nenaučí. „Odmítám lít vodu do děravé nádoby, dokud ji někdo nespraví nebo nekoupí novou,“ míní další, serverem Česká pozice oslovený, vrcholný manažer.

Za mnohými názory oslovených podnikatelů jsou rovněž znát obavy z korupce. Od Zemana sice jde o ušlechtilý čin, ale dokud nepůjdou korupčníci do vězení a stát nezačne šetřit, následovat ho nebudou.

„Nechť se proto se svým nápadem obrátí v první řadě na ty, jimž umožnil vydělat spoustu peněz na zkorumpovaných státních zakázkách,“ cituje Česká pozice oslovené. Podle nich stát potřebuje omezit korupci, zlepšit vymahatelnost práva a zjednodušit daňový systém. To jsou totiž parametry, o které se zajímají zahraniční investoři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…