Manažeři se postavili Zemanovi: Zlaté padáky jsou zasloužené

05.10.2013 17:06

Prezident Miloš Zeman se během své návštěvy Moravskoslezského kraje podivoval nad 300 milionovou odměnou pro bývalého ředitele OKD. Podle Zemana by takové zlaté padáky mohly skončit u soudu. Odborníci jsou však skeptičtí, píše E15.cz.

Manažeři se postavili Zemanovi: Zlaté padáky jsou zasloužené
Foto: Daniela Černá
Popisek: Během druhého dne v Jihomoravském kraji zavítal prezident i do Znojma

„Pokud se jedná o odměnu, která je vyplácena z titulu rozhodnutí valné hromady, může být v souladu s příslušnými ustanoveními napadnuto toto rozhodnutí valné hromady. Usnesení valné hromady nemůže napadnout zaměstnanec, ale například jiný člen představenstva, společník nebo člen dozorčí rady,“ vysvětluje ředitel tiskového odboru Ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.

Stíhání je reálné v případě trestného činu

Dostat neúspěšného exředitele OKD před soud nevidí jako reálné. „Z útržkovitých informací, které máme, však nelze jednoznačně říci, zda je v konkrétním případě obdobný postup možný, či nikoliv. Žádnou možnost postupu v trestněprávní rovině nevidíme,“ dodal.

Podobně věc hodnotí i první viceprezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová. „K posouzení případu mi chybí dostatek konkrétních informací. Obecně mohu odpovědět, že v soukromé firmě bez jakékoli účasti státu by bylo stíhání takového zlatého padáku před soudem velmi těžko reálné. Bylo by to možné, pokud jednání naplnilo podstatu trestného činu,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…