Manipulativní video, podkopávání demokracie. Rakušan kvůli kauze Muzeum přešel do protiútoku

14.03.2023 21:59 | Ze sítí

Dění kolem sobotní demonstrace Česko proti bídě zažehlo na sociálních sítích další slovní přestřelku mezi představiteli vlády a zástupci opozice. Ministr vnitra vyzývá, aby se opozice vymezila vůči poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové (ANO) a místopředsedovi hnutí ANO Karlu Havlíčkovi pro šíření manipulativního videa z policejního zásahu a schvalování požadavků demonstrantů. Naopak Havlíček šéfa vnitra vyzývá, aby se raději sám vyjádřil k požadavkům, které vůči vládě vznesli svolavatelé manifestu.

Manipulativní video, podkopávání demokracie. Rakušan kvůli kauze Muzeum přešel do protiútoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Rakušan se vzhledem k reakcím opozičních politiků obrátil na celou opozici se svým požadavkem, aby se od jejich praktik distancovala: „Jana Vildumetzová šíří na sítích manipulativní video policejního zásahu. Karel Havlíček označuje za oprávněné požadavky demonstrantů ,konec cenzury a šmírování'. Chci požádat rozumnou část opozice, protože stále věřím, že něco takového existuje, aby se těmto praktikám postavila,“ vyzývá na svém Twitteru.

Havlíčka i Vildumetzovou obvinil z podkopávání demokracie. „Hádejte se s námi o důchody, oponujte nám v debatách o rozpočet. Ale nepřispívejte k podkopávání demokracie a důvěry ve veřejné instituce,“ vzkázal Rakušan.

„Stínová ministryně vnitra by měla vědět, že proti dezinformacím se nebojuje jejich šířením. Sdílet video zpochybňující práci policistů jen proto, aby si mohla rýpnout do Rakušana, je od paní Vildumetzové krátkozraké a nezodpovědné,“ dodal na svém Twitteru Rakušan, podle kterého byl zákrok policie po demonstraci v Praze profesionální.

 

 

Havlíček pak Rakušana upozornil, že by měl raději reagovat na požadavky, které zazněly na sobotní akci na Václavském náměstí organizovanou neparlamentní politickou stranou PRO. „Pane ministře, přestaňte si hrát neustále na to, že máte patent na rozum. Nemáte. Jestliže desítky tisíc demonstrantů něco požadují, je slušnost jim odpovědět. Nemusíte souhlasit, musíte vysvětlovat. Chci požádat rozumnou část STAN, aby vám to také řekli,“ požádal formou tweetu naopak ministra vnitra.

 

 

Strana PRO již dříve adresovala dopis vládě, v němž ji vyzvala, aby zamezila provozovatelům sociálních sítí v omezování svobody slova nebo aby zavedla zákonnou povinnost médií poskytovat objektivní a vyvážené informace. Kabinet by měl podle představ PRO získat pod stoprocentní kontrolu firmu ČEZ, ve které nyní drží zhruba 70 procent akcií, stát by měl také opustit systém obchodování s emisními povolenkami.

Po vládě také požaduje, aby usilovala o mírové řešení války na Ukrajině včetně možného uspořádání mírové konference v Česku. Kabinet by podle ní také měl ukončit dodávky vojenského materiálu Ukrajině. „Pokud vláda do 10. dubna nepřijme všechny požadavky prezentované už 7. únor, anebo vláda nepodá demisi, tak 16. dubna se sejdeme na Václaváku a akce přejde v blokádu vládních budov, která bude trvat do té doby, než vláda neodstoupí,“ oznámil v sobotu předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…