Manželé Bursíkovi podávají žalobu. Nelíbí se jim, že nebyli vpuštěni na Hradčanské náměstí

07.04.2016 16:57

Protestující proti čínské lidskoprávní politice, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na pražské Hradčanské náměstí, podají správní žalobu. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci organizací, které se na přípravě protestu z konce března podílely. Pod žalobou budou podle advokáta Jana Kalvody podepsáni Martin Bursík a Kateřina Jacques, připojí se ale možná i další účastníci protestu. Další lidé prý chystají podání ústavní stížnosti a Parlament vyzývají ke zřízení vyšetřovací komise.

Manželé Bursíkovi podávají žalobu. Nelíbí se jim, že nebyli vpuštěni na Hradčanské náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Desítka organizací chtěla minulé úterý během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili. Organizátoři tvrdí, že tím porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

"Žalobu se rozhodli podat svolavatelé té demonstrace na Hradčanském náměstí, to jest Martin Bursík a Kateřina Jacques," řekl Kalvoda. Podstatou žaloby podle něj bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení. "A jen z důvodů, které stanoví zákon o právu shromažďovacím, nikoliv z důvodu dopravního omezení, ani červenky, ani epidemie, ani památkové ochrany, ten zákon je pevný," dodal Kalvoda. Magistrát a policie podle něj udělaly "prastarou, hloupou, estébáckou" fintu, když na místě vyhlásily kvůli ochraně ústavních činitelů dopravní omezení. "Což opravdu s ústavou slučitelné není," poznamenal. Žaloba se podle něj může rozšířit i o další podněty z doby návštěvy čínského prezidenta.

Podle Bursíka se policisté u Hradčanského náměstí chovali "pasivně agresivně" a "totálně neprofesionálně" a vypadali, že chtějí vyprovokovat konflikt. Žalobu se rozhodl podat, protože věří, že Česko je právní stát.

Policie se po demonstraci bránila, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už 21. března. "Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím, a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění," uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie je podle ní oprávněna při zajišťování bezpečnosti osob omezit vstup do určitých prostor.

Podle Kalvody se také lidé, které nechtěl jmenovat, chystají na podání ústavní stížnosti. Poznamenal, že stížnost je možné podávat v případě vyčerpání všech dalších právních prostředků, ale v případech "přesahových" tato podmínka dodržena být nemusí. Podle Michaela Kocába organizátoři demonstrace požadují také kvůli nevpuštění na náměstí zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Na dnešní tiskové konferenci, na které vystoupilo mnoho řečníků zastupujících různé spolky a hnutí, zazněla i kritika zahraniční politiky prezidenta Miloše Zemana a vlády. "Stáváme se zemí, za kterou se stydím," řekl Bursík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…