Manželka předsedy sněmovny má prý velmi zajímavý byznys. Platili jí ho hejtmani z ČSSD

19.11.2016 7:34

O podivném podnikání manželky předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka Kamily píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Manželka předsedy sněmovny má prý velmi zajímavý byznys. Platili jí ho hejtmani z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Do podnikání se pustila Kamila Hamáčková, jak píše list, v dubnu. Následoval zvláštní souběh okolností. Ještě do krajských voleb její firma získala hned tři dotace od tří hejtmanů z ČSSD, tedy stranických kolegů manžela. Poslední z nich, Michal Hašek, dotační smlouvu na 100 tisíc korun podle registru smluv podepisoval až 4. října. Tři dny před krajskými volbami, ve kterých své křeslo už neobhájil.

„Můžu vyloučit, že bychom dávali dotaci na jakýkoliv projekt jenom proto, že je tam nějaká paní Hamáčková,“ řekl MF DNES Hašek.

O dotace jsme nežádali mým jménem

Jak list dále píše, celkem 300 tisíc korun přitom existující web i60.cz, ve kterém Hamáčková získala před půl rokem podíl, měl využít k vytvoření vyhledávače služeb pro seniory. Odborníci ale „Senior hledač“ ocenili maximálně na desetinu.

Kamila Hamáčková popírá, že by za získání peněz jakkoliv lobbovala. „Právě proto jsme ani o dotace nežádali mým jménem. V čem by měl být střet zájmů? Že manželka předsedy Sněmovny pomáhá seniorům?“ uvedla Hamáčková.

Hašek odmítá, že dotaci by dostal projekt kvůli Hamáčkové

MF Dnes upozornila, že sto tisíci korun přispěl v červnu Pardubický kraj podpisem hejtmana Martina Netolického (ČSSD). A 4. října, tři dny před volbami, stejnou částku poslal i Michal Hašek (ČSSD), který následně křeslo jihomoravského hejtmana už neobhájil. „Můžu vyloučit, že bychom dávali dotaci na jakýkoliv projekt jenom proto, že je tam nějaká paní Hamáčková. Pokud si dobře vzpomínám, šlo o vazbu na rodinnou a seniorskou politiku, kterou Jihomoravský kraj podporuje dlouhodobě. Nerozdělovali jsme dotace podle toho, kdo tam zrovna sedí, či nesedí,“ zdůrazňuje Hašek, jehož krajští radní dotaci schválili jako součást balíku desítek jiných žádostí.

Petera si nic nepamatuje

Bývalý středočeský hejtman Miloš Petera MF Dnes řekl, že si dotaci, kterou podepsal v červenci, už nemůže vybavit. „Pravděpodobně šlo o dotaci z fondu hejtmana. V takovém případě pak rozhoduje podle kvality předloženého projektu rada kraje,“ tvrdí Petera.

Odborník: Je to přeplacené o 280 tisíc

I díky této dotaci na webu i60.cz vznikla skupina tlačítek pod názvem „Senior vyhledávač“, píše dále list. Pokud například návštěvník klikne na tlačítko „Jsem ve finanční tísni“, vypadne na něj holý odkaz na server nabízející půjčky nebo finanční poradnu. „Zemřel mi partner“ zase mimo jiné vede třeba na formulář „Souhlas s pohřbením Kolín“. Podle expertů jsou to vyhozené veřejné peníze.

„Nevidím žádnou přidanou hodnotu v tom, že dám všechny odkazy na jedno místo, pokud je nějak inteligentně nepropojím. Myšlenka je dobrá, realizace nikoliv. Pokud dal někdo 300 tisíc za rozcestník odkazů, tak odhadem přeplatil 280 tisíc,“ řekl MF Dnes jeden z nejuznávanějších českých odborníků na tvorbu webů Jan Řezáč.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …