Manželka velvyslance Schapira dala rozhovor českému magazínu. Jeho obsah vás možná překvapí

25.09.2015 8:45

Rozhovor s Tamarou Newbergerovou přinesl dnešní deník Hospodářské noviny. Newbergerová je manželkou velvyslance USA v České republice Andrewa Schapira. Předtím, než se s ním do Česka vydala, budovala kariéru v oblasti IT. I přestože umí několik světových jazyků, čeština je pro ni minovým polem, jak říká.

Manželka velvyslance Schapira dala rozhovor českému magazínu. Jeho obsah vás možná překvapí
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Podle svých slov, když Newbergerová vstoupila do branže IT, zabývala se hlavně infrastrukturou. „Datovými centry, systémy, které využívají firmy a vláda. Byly to technologie pro technologie. Počítače a programy jsme tu měli proto, abychom mohli řídit kosmické rakety nebo velký byznys. Teď je to především zboží pro koncového zákazníka. To je největší změna. I váš mobilní telefon už je počítač, je to další prostředek, který člověk používá během každodenního života. Jako propisovací tužku nebo auto,“ uvedla. 

Zároveň také pohovořila o ochraně počítačových systémů. „I v nejlepším případě jsme jen o den napřed před hackery. Musíme počítat s tím, že se stává, že se občas někdo skrze tyhle štíty probourá. Takže zásadní otázka nezní, zda se dá něco na 100 procent obrnit před hackery, to je skoro nemožné. Vtip je v tom, jak zmírnit dopady takového nabourání do systému, když už k němu dojde. A pak je dobré určité věci vědět. Třeba, že přes 99 procent hacknutí provede někdo zevnitř, z vaší firmy,“ řekla.
 
Podle svých slov má nyní chuť pomáhat ženám, které mají zájem o kariéru ve vědě a v technologiích tady v Česku. „Vaše země měla v posledním čtvrtletí nejvyšší ekonomický růst z celé EU. Ženy by v tomhle neměly stát stranou. Zrovna technologický byznys růstu výtečně pomáhá. Je důležité rozvíjet tady inovativní ekonomiku,“ dodala dvaapadesátiletá žena s tím, že Praha může být v budoucnu i Silicon Valley. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…