Manželství „pro všechny“: Komise se neshodla

12.01.2024 17:55 | Monitoring

Předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Marie Jílková (KDU-ČSL) uvedla, že se komise na pátečním jednání neshodla, zda by se měl do Ústavy zařadit článek na ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Přítomní se neshodli ani na tom, zda jde o reakci na předložený návrh manželství pro všechny. Nyní bude věc řešit Poslanecká sněmovna a podle Jílkové není vůbec jisté, zda se někam posune.

Manželství „pro všechny“: Komise se neshodla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marie Jílková

„Na rozhodnutí ve Sněmovně čeká jedno velké téma, dnes jsme ho předjednali na Stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Existuje návrh zakotvit do Ústavy ochranu manželství jako svazku muže a ženy," upozornila na Facebooku Jílková, že by tím rodičovství, rodina a manželství jako svazek muže a ženy bylo pod ochranou zákona.

Jílková vyjmenovala některé argumenty, které na schůzi padaly. Podle některých se totiž v současnosti rozmělňuje pojem manželství a je třeba jasně definovat ideál, k němuž se jako společnost vztahujeme. „Děti nevidí jasné vzory otců a matek, dochází k relativizaci hodnoty manželství. Děti potřebují jasné a čitelné prostředí v němž vyrůstají. Děti potřebují hranice a jistotu,“ tvrdili zastánci návrhu.

Podle jiných ale zakotvení heterosexuálního ideálu do Ústavy v budoucnu ztíží přijetí manželství pro stejnopohlavní páry. Tento návrh je prý jen reakcí na předložený návrh manželství pro stejnopohlavní páry, podle jiných to tak není.

„Komise se na jednotném postoji neshodla - 4 členové byli pro ústavní zakotvení manželství, 5 proti, 2 se zdrželi, já mezi nimi. Teď nás bude čekat projednání na plénu Sněmovny a posuneme se v tomhle tématu dál. Nebo taky ne,“ dodala Jílková, která manželství pro všechny na rozdíl od většiny lidovců nezavrhuje.

Téma manželství pro všechny nebo zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do Ústavy rozděluje nejen společnost, ale i politiky. Zatímco Piráti nebo TOP 09 manželství pro všechny aktivně prosazují, proti se staví zejména SPD nebo část poslanců a poslankyň hnutí ANO, ODS a zejména lidovci. Jejich poslanci prosluli například prohlášením, že hovězí je hovězí.

„Prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy,“ prohlásil Šimon Heller, načež sklidil velkou kritiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. jsou jen dvě pohlaví uzavírající manželství., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 12.01.2024 18:28:06
A ti většinou chodí na gynekologii a nebo na urologii. A ti ostatní ať chodí na psychiatrii nebo k Džamile.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…