Mapování Sněmovny: Babiš má prý nejblíže k ČSSD. A Chvojka se nebrání jednání

09.12.2017 11:41

MF Dnes se zaměřila na to, s kým si hnutí ANO Andreje Babiše nejvíce notuje. I když Babiš po sněmovních volbách nejvíce usiloval o spolupráci s druhou ODS, v prioritách se shoduje spíše s ČSSD. A to hned v osmi bodech z deseti.

Mapování Sněmovny: Babiš má prý nejblíže k ČSSD. A Chvojka se nebrání jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jde například o EET, růst důchodů, zákon o lobbingu, úpravu protikuřáckého zákona či takzvané zálohované výživné. Neúspěch zaznamenali sociální demokraté jen v otázce návratu placení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. 

Potěšen touto shodou je podle MF Dnes předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Podle něj je programová shoda základním kamenem koalice. „Pokud je v takové míře, určitě může být dobrým důvodem k jednání. K tomu zatím bohužel nedošlo, snad se to změní,“ zmínil Chvojka. 

ČSSD však prozatím podporu vládě Andreje Babiše v prvním kole odmítá. Nevylučují ji jen komunisté, kteří se podle přehledu priorit shodují s ANO u šesti návrhů z osmi. Ti se například s hnutím ANO shodují na zdanění církevních restitucí, jež by mohli podpořit i sociální demokraté. V tu chvíli, kdy by hnutí ANO však sáhlo na církevní restituce, mohlo by se rozloučit s podporou lidovců.  

Piráti by u hnutí ANO uspěli s požadavkem zrušit výjimky z registru smluv. Okamurovci by se pak s babišovci mohli shodnout na zavedení referenda a přímé volby starostů a hejtmanů. A paradoxně lze nalézt shodu i mezi TOP 09 a ANO – v korespondenčním hlasování ve volbách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…