Marek Benda navrhoval a pak koukal. Chyběli koaliční poslanci

24.10.2023 17:41

Úterní řádná schůze Poslanecké sněmovny, kde chce vláda mimo jiné projednávat změny v organizaci voleb, přinesla trapas pro vládní pětikoalici. Když totiž šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda navrhl, aby jednání mohlo pokračovat i po půlnoci, nebylo v sále dost poslanců pětikoalice, a tak nebyl návrh přijat.

Marek Benda navrhoval a pak koukal. Chyběli koaliční poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Během doby, kdy jednotliví poslanci navrhují nové body na program schůze, vystoupil Marek Benda s procedurálním návrhem, aby Sněmovna mohla jednat i po 19. hodině a v případě potřeby i po půlnoci. Vládní poslanci to dělají pravidelně, protože tím získávají dostatek času na přijetí svých programových bodů. Schůze od 14 hodin totiž řádně trvá jen do 19 hodin a kvůli opozičnímu řečnění se vládní body leckdy nestihnou projednat.

I v úterý vystoupil přednostně například předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jemuž tradiční vládní kritika zabrala více než hodinu. Pak ho vystřídala šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Proto šéf poslanců ODS Marek Benda přednesl procedurální návrh, aby Sněmovna mohla jednat déle. Jenže o takovém návrhu se musí hlasovat okamžitě, a v sále přitom chyběla řada poslanců pětikoalice. Nezměnila to ani vyžádaná přestávka pěti minut, a tak pro jednání po 19. hodině hlasovalo jen 77 zákonodárců, ačkoliv bylo kvůli aktuálnímu volebnímu kvóru potřeba 79 hlasů, jak informuje server Novinky.cz.

Schůze ale nakonec bude moci pokračovat i po 19. hodině, protože šéf poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek navrhl jednání do půlnoci a tou dobou už byl v sále dostatek poslanců. Návrh tak byl přijat 83 zákonodárci ze 157 přítomných.

Poslanci dnes mají jednat například o změnách zbraňové legislativy, změnách v organizaci voleb nebo o zavedení dorovnávacích daní pro velké nadnárodní skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…