Marek Benda se rozčiloval ve sněmovně: Ministerstvo prostě není schopno napsat jediný návrh správně

25.05.2021 21:11

Schůze Poslanecké sněmovny je opět v plném proudu. Na pořadu dnešního jednání byl také bod týkající se zákona o veřejném zdraví, který v sobě upravuje dlouho omílané téma covid pasů. Problematika dostala rychlý spád. Minulý týden vláda projednala změny v zákoně, které umožní vydávání certifikátů o bezinfekčnosti vůči covidu-19, a dnes by ho měla Sněmovna projednat ve zrychleném režimu. Opozice proti takovému postupu měla námitky.

Marek Benda se rozčiloval ve sněmovně: Ministerstvo prostě není schopno napsat jediný návrh správně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Opoziční poslanec Marek Benda (ODS) měl ale výrazné připomínky. Podle něj kompetencí předsedy Sněmovny by bylo říct vládě: „Nedělejte to, vezměte si to zpátky. Nechává toto rozhodnutí na Sněmovně, ale pak prosím nechme Sněmovnu rozhodovat,“ apeloval na plénu Benda s tím, že by očekával jiný postup ze strany vlády. Připomněl, že budeme potřeboval covid pas, víme čtyři až šest měsíců, a že ho budeme potřebovat v podobě, o které mluvila EU, víme měsíc a půl. „Není možné, aby si vláda, zejména toto Ministerstvo zdravotnictví, které prostě není schopné vypracovat jediný návrh legislativního předpisu tak, aby prošel přezkumem Nejvyššího správního soudu, nemluvě o nás, tak není možné, aby si to ministerstvo tam vždycky něco upytlíkovalo, přineslo to sem a řeklo: Musíte to schválit za 12 hodin,“ rozčiluje se Benda s tím, že takhle se jednat nedá.

„Je třeba, aby ministerstvo oslovilo všechny poslanecké kluby, aby se našla minimalistická verze, která nám umožní cestovat do zahraničí, neobtěžovali se občané v této zemi, neobtěžovali se a nevymýšlelo se, že i na soukromé akce bude třeba předkládat nějaké antigenní nebo PCR testy. Pak se můžeme bavit o tom, jestli to jsme schopni schválit v nějakém rychlém čase,“ uzavřel.

Opozice zrychlené projednávání vládního návrhu odmítla. Zrychleně to chtěli projednat jen poslanci ANO a sociální demokracie. Certifikátem pak bude možné v Česku prokázat bezinfekčnost tam, kde to je vyžadováno, například na kulturních či sportovních akcích, pro využívání služeb nebo místo testu v zaměstnání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…