Marek Benda upřímně prozradil, co si myslí o humanitních oborech. A český Twitter nadskočil

07.04.2023 19:43 | Ze sítí

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda prohlásil, že celá řada zejména humanitních oborů jen učí jak mudrovat nad světem a vytvářet tak svět nový. Na sociálních sítích Benda za své výroky sklidil velkou kritiku i s ohledem na nechvalně proslulé problémy s vlastním vysokoškolským studiem na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Benda upřímně prozradil, co si myslí o humanitních oborech. A český Twitter nadskočil
Foto: CNN Rima News
Popisek: Marek Benda v Partii

Benda se v rozhovoru pro DVTV pustil do hodnocení „měkkých“ vysokoškolských oborů. „Celá řada vysokoškolských studií je měkkého charakteru. Nevím, jestli je to úplně dobře,“ prohlásil nejprve Benda, načež celou myšlenku rozvinul.

„Já jsem kdysi studoval filosofii a tam mi přišlo, že se aspoň učí přemýšlení o světě. V části měkkých věd se ale jen učí, jak mudrovat nad světem a jak vytvářet svět nový. To pokládám za mnohem nebezpečnější,“ uvedl Benda, který sám sebe označuje za tradicionalistu.  

„Já jsem tradicionalista, myslím, že jsou věci, které se učily v řecké akademii, celý středověk a novověk a pak jsou různé, které se začínají vyučovat až v posledních desítkách let. Mnohé z těchto věd, a vidíme to na výsledcích ze západního světa, vedou k tomu, že začínáme dekonstruovat obraz světa,“ vysvětloval překvapenému moderátorovi.

Ten se pak zeptal, zda tím myslí například i politologii. „Vím, že pan předseda je profesor politologie, možná by mě za to úplně nepochválil, ale já jsem politologii nikdy za úplně super vědu nebral. Ale tam můžu mít přece názor i vůči svému předsedovi,“ reagoval Benda směrem k premiérovi Petru Fialovi.

Benda se za své výroky dočkal na Twitteru posměchu, zejména kvůli tomu, že sám dvě vysoké školy nedokončil a při jeho doktorátu na právech v Plzni se objevila řada komplikací, kvůli kterým nakonec titul JUDr. nepřevzal.

„Aneb když mudruje nad vysokým školstvím člověk, který nejdříve dvě VŠ nedokončil, aby pak měl titul z plzeňských práv z jejich nejšpinavějšího období,“ stojí v jednom z příspěvků.

„Proč tam leze s takovou schopností mluvit? V rozhovoru nejde změnit velikost písma nebo řádkování!“ sarkasticky komentuje další uživatel a naráží na Bendovu aféru s rigorózní prací, která neměla dostatečný rozsah a tak Benda zvětšil písmo a řádkování.

„Proč vůbec dostává tato osoba mediální prostor?“ ptá se další komentující.

Té odpověděl předseda ANO v Praze Ondřej Prokop. „Vždyť je to představitel pětikoalky, kterou všichni volí a je cool,“ reagoval ironicky.

Své si řekla i pirátská zastupitelka Ústeckého kraje Kateřina Stojanová, která považuje Bendův desítky let trvající poslanecký mandát za ostudu. „I takoví se díky SPOLU dostávají na jejich kandidátních listinách do Sněmovny. Letitá mluvící hlava ODS. Ostuda,“ má jasno Stojanová.

I někteří další komentující už by po téměř třiceti letech Bendu v poslanecké lavici oželeli. „Mohli by pražští voliči užít své měkké dovednosti a pana poslance Bendu už do Sněmovny nekroužkovat? S tímto přístupem fakt stačilo. S takovými poslanci se vážně nikam neposuneme,“ stálo v dalším komentáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…