Mariánské Lázně budou mít pravděpodobně po dnešku v čele starostu Piráta

12.11.2014 8:10

Mariánské Lázně na Chebsku by po dnešním ustavujícím zasedání měly mít nové vedení, starostou se nejspíš stane devětadvacetiletý Vojtěch Franta z kandidátky Pirátů. Volby v patnáctitisícovém městě Česká pirátská strana vyhrála a získala pět z 21 zastupitelských míst. Mariánské Lázně se tak stanou prvním městem v zemi, kde budou mít Piráti starostu. Několik zastupitelů má strana i v Praze.

Mariánské Lázně budou mít pravděpodobně po dnešku v čele starostu Piráta
Foto: Archiv
Popisek: Mariánské Lázně na mapě ČR

Franta působí jako šéf občanského sdružení Švihák, které se snaží kulturními a dalšími akcemi oživit lázeňské město a udělat ho zajímavé nejen pro hosty, ale i pro místní mladé lidi. Piráti by také ve vedení města měli mít uvolněného místostarostu a jednoho řadového radního, dalším uvolněným místostarostou by měl být zástupce ANO. V radě bude ještě další zástupce ANO, ČSSD a sdružení Volby 94 - 2014.

Do zastupitelstva se dostalo deset z 13 kandidujících stran. Na spolupráci, která zajistí většinu 12 hlasů v zastupitelstvu, se dohodli Piráti, ANO, ČSSD, Volby 94 - 2014 a ODS. V minulém období stála v čele radnice ODS s ČSSD, v koalici bylo i Sdružení Suverenita a nezávislí kandidáti. Nyní se současný starosta Zdeněk Král z ODS nedostal do zastupitelstva. Bývalý místostarosta Pavel Horký z ČSSD, jehož policie v září a v říjnu obvinila z korupce, před volbami odstoupil z kandidátky a vzdal se funkce místostarosty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…