Mark Rutte padl. Teď chce nizozemskou vládu vést „pan Green Deal“

22.07.2023 8:35 | Monitoring

62letý Nizozemec Frans Timmermans – známý jako „pan Green Deal“, pro své prosazování radikálního odklonu Evropské unie od fosilních paliv – se chce stát příštím nizozemským premiérem. Z Evropské komise odejde nejspíše v polovině srpna.

Mark Rutte padl. Teď chce nizozemskou vládu vést „pan Green Deal“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Dosavadní první místopředseda Evropské komise Timmermans tento týden oznámil, že v nejvlivnější unijní instituci končí a vrací se do nizozemské politiky.

V předčasných volbách, které proběhnou v listopadu, povede nově vytvořenou koalici sociálních demokratů (PvdA) a Zelených (GroenLinks).

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Jeho ambicí je stát se příštím premiérem Nizozemska, jak uvedl pro tamní veřejnoprávní televizní stanici NOS. „Věřím, že je v naší zemi možné dělat jinou politiku než dosud,“ řekl v rozhovoru Timmermans. Narážel tím nepřímo na šéfa vlády Marka Rutteho, který ji vedl posledních 13 let a nyní jeho vláda padla a on se stahuje z politiky.

Za svůj hlavní cíl v Nizozemsku si stanovil ukončení stávající rozštěpenosti místního politického spektra. Projevuje se tím, že po každých volbách zasedne v parlamentu o jedno nebo dvě uskupení víc. Po posledních volbách z března 2021 jich bylo 17.

Timmermans patřil k nejvýraznějším tvářím Evropské unie a budil řadu vášní. Sedm let byl viceprezidentem Evropské komise, od července 2019 jejím prvním místopředsedou s hlavním úmyslem – aby se sedmadvacítka stala do poloviny století klimaticky neutrální. V Evropské komisi Timmermans skončí zřejmě v polovině srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…