Marksová rozjela na ministerstvu tendry, Němcová z ANO je zastavila. Pod Maláčovou ale budou pokračovat

06.09.2018 19:10

Ministerstvo práce bude muset znovu řešit, jak od příštího roku zajistí fungování informačních systémů pro vyplácení dávek a agendu zaměstnanosti. Na konci roku vyprší resortu smlouva se společností OKsystem. Vedení ministerstva bude usilovat o prodloužení na další dva roky. Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekl politický náměstek ministryně Jany Maláčové (ČSSD) Tomáš Martinec. Ministerstvo bude také dál pokračovat v projektech, které vzešly z tendrů za exministryně Michaely Marksové (ČSSD) a které zastavila její nástupkyně Jaroslava Němcová (ANO).

Marksová rozjela na ministerstvu tendry, Němcová z ANO je zastavila. Pod Maláčovou ale budou pokračovat
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„Ke konci letoška končí smlouva se společností OKsystem. Nemůžeme dopustit, aby se zhroutil systém úřadů práce a České správy sociálního zabezpečení, proto teď budeme postupovat v rámci zákona a smluv a využijeme opce,“ uvedl Martinec. OKsystem má kontrakt právě s opcí na dva roky.

OKsystem zajišťuje systém pro agendu dávek či zaměstnanosti od roku 1993. Resort pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se je rozhodl vyměnit v roce 2012. Antimonopolní úřad nové aplikace po dvou letech ale úřadům práce kvůli pochybení při výběru dodavatele zakázal používat, a úředníci se tak ze dne na den vrátili k OKsystemu. V roce 2014 za tehdejší ministryně Michaely Marksové (ČSSD) končily na resortu tři desítky smluv na informační služby. Tehdejší vedení rozhodlo o vytvoření propojeného resortního systému za zhruba 1,5 miliardy, který měl začít fungovat od loňska. Termín se ale nestihl, takže se prodlužovala na dva roky smlouva s OKsystemem. Podle dřívějších informací dvouletý odklad vyjde asi na miliardu.

Prodloužení o dva roky by chtěl resort dosáhnout i teď. Měla by o tom jednat rada vlády pro informační technologie a poté i kabinet. Zabývat se budou také tím, že by přípravy projektů ke zřízení jednotného systému měly pokračovat. Při jejich zavádění by se pak postupně v příštích dvou letech služby od OKsystemu vypínaly, dodal Martinec. „Termíny záměrně uvádět nebudu. Pracujeme na tom, aby se zkrátily a nedošlo ke kolapsu,“ uvedl náměstek.

Za zpožděním je podle něj to, že vedení ministerstva za Marksové neodhadlo náročnost výměny a své schopnosti vše uřídit. Další odklad pak způsobil postup Němcové. „Bohužel letos za ministryně Němcové celých sedm měsíců nebylo uděláno rozhodnutí a nebylo postupováno v rámci uzavřených smluv. Veškeré postupy se zablokovaly, což znamená další posun termínu... Místo toho, aby se postupovalo, aby byly systémy spuštěny, podávala se řada trestních oznámení,“ řekl Martinec.

Němcová přípravu projektů, které resort odstartoval za Marksové, zastavila. Kvůli podezření na různá pochybení při zakázkách, která vyplynula z auditů, podala 11 trestních oznámení. Další dvě dal Nejvyšší kontrolní úřad. Tým Němcové za postup kritizovali už dřív poslanci Pirátů. Podle nich svým přístupem přípravy projektů ochromil, a to třeba u e-neschopenek.

Pokračovat v budování jednotného systému, v němž by si úřady údaje předávaly a nemuseli jim je opakovaně dokládat klienti, považuje za správné šéf sněmovního podvýboru pro informační systémy Lukáš Kolářík (Piráti). „Pro mě je priorita, aby to začalo co nejdřív fungovat a mohli to lidé využívat, až pak můžeme jít do minulosti a hledat, kdo za to (za pochybení a nedostatky) může,“ uvedl Kolářík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …