Martin Fendrych nabízí jiné vysvětlení, proč musela odejít Helena Válková

17.02.2015 13:00

Na případu odcházející ministryně spravedlnosti Heleny Válkové je dost přesně vidět, jak se dělá politika v hnutí ANO a jak si tento politický subjekt, vedený ministrem financí Andrejem Babišem, skutečně váží odborníků a co si o nich myslí, píše na serveru Aktuálně.cz komentátor Martin Fendrych.

Martin Fendrych nabízí jiné vysvětlení, proč musela odejít Helena Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Podle jeho názoru je „Případ Válková“ velmi ilustrativní, zároveň v něm najdeme místa, kterým není snadné rozumět. Především není jasný skutečný důvod vynucené rezignace Válkové.

Politiku Andreje Babiše, potažmo hnutí ANO, rozdělil Fendrych do několika fází. Tou první byly volby do sněmovny v roce 2013. Babišovi se tehdy podařilo vytvořit dojem, že ANO představuje „něco jiného“, že není politickou stranou v tom špatném slova smyslu. „Tento dojem fungoval na dvě strany. Jednak na voliče, kteří to ochotně spolkli. Ale také na "lovenou zvěř“, tedy na muže a ženy, které Babiš lákal na kandidátky,“ uvedl komentátor. Podle něj i oni uvěřili, že Babiš skutečně shání odborníky, kteří své věci rozumějí a budou makat, ne politikařit.

První fáze se ANO povedla. Ale ta druhá...

První fáze se povedla, ale fáze dvě, povolební a vládní, už je jiná. Ta podle Fendrycha neznamená nechat experty pracovat, změnit rozumně zákony. „Fáze dvě se děje podle hesla Ovládnout dobyté území. Totálně ovládnout,“ píše komentátor a dává příklad z Ministerstva financí, z něhož prý bylo vyházeno plno šéfů. Nahradili je noví lidé, kteří ale věci podle Fendrycha nerozumějí, neumějí práci a podle toho to vypadá.

Do fáze dvě podle komentátora zapadá i velmi slušný výsledek Agrofertu, který Babiš vlastní, za rok 2014. Holding loni totiž před zdaněním vydělal o pětinu víc než v roce 2013.

Válková se nenechá manipulovat

Jenže podle Fendrychova mínění fáze dvě také znamená, že ne všichni, kteří pomohli ANO ve volbách, budou ochotni poslouchat na slovo. „Helena Válková, protože zjevně minimálně trestnímu právu rozumí, se nenechá snadno manipulovat. A nemusí jít jen o trestní právo,“ myslí si komentátor.

Poukazuje na to, že Válkové dělal prvního náměstka Robert Pelikán, kterého označuje za Babišova člověka. „Ona Válková totiž nebyla Babišův člověk. Nesdílela jeho dravost, dokonce se nehrnula ani na post ministryně,“ upozornil Fendrych.

Rezignaci předcházela série úspěchů

A připomíná, že vynucené rezignaci Válkové předcházela řada jejích úspěchů. Například, že 6. února dohodla kompromis se soudci, který přivítal premiér Bohuslav Sobotka a který, pokud k němu dojde, ušetří státu pět miliard. O čtyři dny dříve dohodla společný postup s nejvyšším státním zástupcem Zemanem. S předsedy nejvyšších soudů se domluvila na krocích velké reformy, kterou společně nastartují.

Fendrych pak spekuluje, co mohlo být za nuceným odchodem Válkové z funkce: „V kuloárech se mluví o zakázce na elektronické náramky pro vězně a o snaze centralizovat dodávky potravin do věznic. Že by tady byla Válková na překážku? Že by zase šlo ‚jen o peníze‘?“ ptá se.

Celý komentář Martina Fendrycha najdete zde


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…