Martin Komárek: Většinový systém voleb zastaví šíbry. Říká to Babiš, a já o tom psal už dávno

13.09.2015 15:03

Poslanec Martin Komárek (ANO) v odpovědi čtenáři serveru ParlamentníListy.cz vysvětluje, proč podporuje návrh Andreje Babiše na zavedení většinového volebního systému. Sám ho prý propagoval dlouho před Babišem, neboť věřil a věří, že zastaví šíbry, kteří se dnes dostávají do sněmovny.

Martin Komárek: Většinový systém voleb zastaví šíbry. Říká to Babiš, a já o tom psal už dávno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Čtenář Hejduk chtěl od Martina Komárka slyšet, zda podporuje návrh na zavedení většinového volebního systému, když se např. ve Velké Británii ukazuje, že i tento model „má své mouchy“. V minulosti se ukázalo, že k vítězství v britských volbách stačí méně než polovina hlasů voličů. V roce 2010 se navíc ukázalo, že tento systém nemusí vést k většinové vládě jedné strany. Své o tom ví současný premiér z řad konzervativců David Cameron, který v roce 2010 potřeboval k sestavení vlády koaličního partnera – liberální demokraty. Těm se ale podíl na vládě nevyplatil. Zatímco David Cameron obhájil premiérské křeslo a zemi vede i o čtyři roky později, liberální demokraté u voličů propadli.

A přece má Komárek zato, že má smysl prosazovat zavedení většinového systému. „Většinový systém jsem propagoval dávno před Andrejem Babišem na stránkách MF Dnes. Žádná jistota v politice není, ale dvě přednosti jistě má. 1. Politik zvolený ve většinovém okrsku je více odpovědný voličům, méně stranickým sekretariátům. 2. Voliči vyberou ve většinovém systému osobnosti, dnes se na stranických kandidátkách dostávají do sněmovny podržtaškové a šíbři,“ odvětil Babišův poslanec.

Další odpovědi poslance naleznete zde

Mimoto Komárek konstatuje, že je většinový systém funkční a ne že ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…