Martin Konvička se silně naštval. A takto to dopadlo

26.01.2015 15:01

Protiislámský aktivista Martin Konvička se rozzlobil, když jeho akademický kolega, rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer označil způsob, jakým šíří své názory, za "odporný“. Konvička na blogu iDnes.cz hned napsal rozsáhlý otevřený dopis, kterému dal titulek "Jsou mi odporní kolegové schovaní za 'způsoby". Reaguje totiž také na to, že na univerzitě se sešla etická komise, která se už vyjádřila k jeho protiislamistickému tažení a ani ho nepozvala.

Martin Konvička se silně naštval. A takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Představitel hnutí Islám v ČR nechceme Martin Konvička se neobyčejně rozohnil a osopil se na rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera, který se v rozhovoru pro Právo distancoval od jeho protiislamistických aktivit. Rektor se zároveň domnívá, že Konvičkovy aktivity, přestože jsou jeho soukromým "koníčkem“, mohou poškodit univerzitu, proto se rozhodl svolat etickou komisi.

"Nesouhlasím se způsoby, jakými své názory šíří. Na názory vyjadřující obavy z islámu má kolega Konvička právo, ale způsoby, kterými je prosazuje, jsou mi odporné,“ řekl rektor JU pro Právo.

"Jsou mi odporní kolegové schovaní za 'způsoby'," odpovídá docent biologie a představitel hnutí Islám v ČR nechceme Martin Konvička. "Myslím samozřejmě kolegu prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc., rektora Jihočeské univerzity, a jeho krátký rozhovor pro Právo, v němž se jmenovaný vyhnul jakékoli diskuzi o podstatě věci - toho, že nahlas a veřejně odmítám islámskou expanzi do Evropy a ČR, ale distancoval se od formy mých aktivit,“ uvádí Konvička. Slovo odporné považuje za mimořádně silné, a proto se prý v otevřeném dopise proti němu ohrazuje.

Celý otevřený dopis ZDE.

Co je tedy rektorovi "odporné“? "Ne - oba tušíme, že vám je odporná spíše má 'populistická' snaha budovat širokou frontu odpůrců islámu, tím myslím iniciativu Islám v České republice nechceme, za tu 'frontu' či koalici hovořit, a v posledním cca půlroce přenést aktivity z internetové 'hospody' do reálného politického života, samozřejmě legální formou petic, happeningů, přednášek a jiných veřejných vystoupení, pouličních demonstrací - a samozřejmě návazných politických jednání,“ píše Konvička. "Nebýt těchto aktivit, naznačujete sám, pokládal byste mou kritiku islámu jen za takové 'hobby' - s tím souhlasím, ono to dlouho jen takové hobby bylo,“ dodal.

Sledoval jsem bezradnost a opatrnost, řekněme, "elit"

Nicméně představitel sdružení Islám v ČR nechceme poukazuje na to, že doposud bylo téma islamizace vytlačované na okraj. "A ne že by v republice nepůsobila celá armáda takříkajíc slušných, akademických či publicistických kritiků islámu, kteří přinejmenším 10 let volají po veřejné diskuzi, po jasném stanovisku politické scény, po jednoznačném vymezení české politiky vůči islámské expanzi,“ píše přírodovědec a popisuje, jak vlažně se debaty vyvíjely a jak údajně malý dopad měly.

"Vývoj zmíněných debat a postojů jsem podrobně sledoval, pane rektore - a s tím se pochopitelně měnil i můj přístup a rétorika. Když jsem před šesti lety začal o islámu psát, setkával jsem se zprvu s opatrnou, spíše soukromou, podporou akademické sféry a intelektuálů - ovšem bez výraznějších hmatatelných činů. 'Máš pravdu, kolego, ale nechtěj po mně, abych si komplikoval život.' S tím, jak jsem sledoval bezradnost a opatrnost, řekněme, 'elit', přitvrzoval jsem v rétorice a současně se čím dál víc obracel k ne-elitám, které, jako už tolikrát v historii této země, mají na politický vývoj přímočařejší pohled než ti, jimž odpovědnost či prebendy pramenící z funkcí zavázaly oči a zavřely ústa,“ líčí vývoj.

Mediální mlčení bylo prolomeno až nyní

Podle Konvičky bylo mediální mlčení prolomeno až nyní, po všech možných aktivitách, které vyvrcholily demonstrací na Hradčanském náměstí. "Islám je prvořadé politikum, které se profesionální politika dlouho snažila přehlížet - i nezbylo a nezbývá, než politické scéně demonstrovat názor nemalého segmentu občanů, a to se dělá na demonstracích, kde také jinde. Akademické debaty nefungovaly, petice a psaní dopisů nefungovaly,“ píše rektorovi.

O rektorovi Grubhofferovi Konvička dále uvádí, že má údajně pohled na islám velmi podobný tomu jeho. Intelektuálům v otevřeném dopise vysokoškolský pedagog tak nějak vyčítá, že se debata o islámské ideologii a obrana před ní nestala "celospolečenským mainstreamem“. "Nestalo se tak, protože ta věc je nebezpečná, společensky i fyzicky, a lidé jako vy si odmítli pálit prsty. Pálím si je i za vás, pane kolego, a to nejmenší, co jsem za to očekával, je neokopávání kotníků. Nikdo vás nenutil se angažovat, mohl jste stát opodál, zachovat neutralitu. Neučinil jste tak,“ rozčiluje se Konvička.

Verdikt inkviziční komise si nevyzvednu

Konvička také v dopisu informuje rektora, že se nedostaví, aby si převzal vyjádření Etické komise JU, která už připravila vyjádření ke způsobu jeho vyjadřovaní protiislamistických názorů. A jako hlavní důvod uvádí, že na jednání komise nebyl pozván. "Nebyl vyslechnut můj pohled na věc. Vím sice, že statut té komise přítomnost projednávaného nevyžaduje, ale komise, jež nedopřeje žalovanému možnost se bránit, je inkviziční,“ píše v otevřeném dopisu Martin Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…