Martin Roman odstoupil z funkcí v dozorčí radě ČEZ

25.10.2013 14:37

Dozorčí rada ČEZ v pátek projednala a vzala na vědomí odstoupení Martina Romana z funkcí člena i předsedy dozorčí rady. Následně kooptovala Michala Mejstříka a Jana Mareše jako její nové členy. V současné době jsou tak v dozorčí radě obsazena všechna místa. Až do zvolení nového předsedy ji bude řídit její místopředseda Václav Pačes.

Martin Roman odstoupil z funkcí v dozorčí radě ČEZ
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Martin Roman oznámil svůj záměr odejít z dozorčí rady ČEZ na jejím pátečním jednání. Podle něj šlo o dlouho zvažovaný a připravovaný krok.

"Po téměř deseti letech práce ve vrcholných orgánech společnosti jsem se rozhodl definitivně opustit skupinu ČEZ a naplno se věnovat jiným projektům. Uzavírám tak jednu dlouhou profesní etapu, po dobu které jsem měl tu čest být součástí rozvoje jedné z nejúspěšnějších firem v České republice," uvedl v pátek Martin Roman.

Krok ihned okomentoval i ministr financí v demisi Jan Fischer. „Plně respektuji rozhodnutí Martina Romana ukončit své působení v dozorčí radě ČEZ. Děkuji panu Romanovi za 10 let v čele ČEZ, během kterých se mu podařilo vybudovat silnou, stabilní a respektovanou společnost,“ uvedl i v tiskové zprávě vydané rezortem, který aktuálně zastupuje. 

Dočasně převezme řízení Václav Pačes

Post předsedy dozorčí rady ČEZ zůstane nyní dočasně neobsazený. Až do zvolení nového předsedy ji bude řídit její místopředseda Václav Pačes: „Jmenování nového předsedy po dohodě s premiérem Rusnokem přenechám novému ministru financí, který vzejde z předčasných voleb,“doplňuje ministr financí Jan Fischer.

I dozorčí rada vyslovila odcházejícímu předsedovi poděkování za jeho dlouholetou a usilovnou práci ve prospěch akcionářů a klientů skupiny ČEZ.

„Martin Roman se významně podílel na tom, že ČEZ byl v minulých téměř deseti letech spolehlivým dodavatelem elektřiny zákazníkům a stabilních výnosů státu. Během jeho působení ČEZ přinesl do veřejných rozpočtů 357 miliard korun na daních a dividendách. Z pohledu dozorčí rady je však zásadním hodnocením i investiční rating a ten je pro Martina Romana skvělou vizitkou. ČEZ je jedinou z velkých evropských energetických společností, které se během posledních 10 let rating nezhoršil – ČEZu se dokonce rating od roku 2004 navzdory krizi zlepšil. Děkuji Martinovi Romanovi jménem dozorčí rady za vše, co pro společnost ČEZ za ta léta udělal,“ uvedl v této souvislosti místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

Do dozorčí rady Mejstřík a Mareš...

Nový člen dozorčí rady Michal Mejstřík je profesorem ekonomie Univerzity Karlovy v Praze, kde přednáší kurzy bankovnictví a financí. Zde také vybudoval a několik let vedl prestižní Institut ekonomických studií FSV UK. V posledních letech rovněž působil jako externí konzultant mezinárodních organizací (USAID, Světové banky, Evropské komise ve středovýchodní Evropě i Asii), české vlády a řady korporací, ať už samostatně nebo prostřednictvím společnosti EEIP, a. s. Michal Mejstřík byl v roce 2010 zvolen předsedou Mezinárodní obchodní komory České republiky (ICC-CR). Od března 2011 je rovněž předsedou dozorčí rady Českého aeroholdingu, a. s.

Nový člen dozorčí rady Jan Mareš je v současné době primátorem statutárního města Chomutov. Před tím působil jako ředitel Střední školy energetické a stavební v Chomutově. Mimo jiné je předsedou Komory statutárních měst a obcí ČR a místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. Je rovněž předsedou Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…