Martinu Schulzovi přišel přes média velmi nepříjemný vzkaz

17.02.2017 11:22

S každým dalším průzkumem veřejného mínění v Německu roste nervozita kancléřky Angely Merkelové a křesťanských demokratů. Vládnoucí strana se dostává pomalu, ale jistě do defenzivy.

Martinu Schulzovi přišel přes média velmi nepříjemný vzkaz
Foto: archív autora
Popisek: mladá Angela Merkelová

Bez CDU se v poválečném Německu neobešla téměř žádná vláda a platilo to i při posledních několika volbách, byť v nich křesťanští demokraté získali pod třicet procent. Tvrdou zatěžkávací zkoušku přinesla Merkelové a CDU/CSU migrační krize, po které se začala dominance německé kancléřky pomalu drolit. Jen málokdo by ale čekal, že největší ohrožení pro ni nakonec bude představovat exšéf Evropského parlamentu Martin Schulz.

Před třemi dny redakce ParlamentníchListů.cz informovala o průzkumu INSA Institute, ve kterém SPD předstihla svého koaličního partnera CDU/CSU o jedno procento. Dnešní výsledky průzkumu veřejnoprávní televize ZDF jsou sice z pohledu socialistů méně příznivé, ale přesto ukazují vzestupný trend strany. SPD by nyní získala 30 % a zaostávala by za CDU/CSU o čtyři procenta. Strana Angely Merkelové však ztratila v několika málo dnech také 4 %.

Jak uvádí deník Die Welt, SPD je na svém čtyřletém maximu, když naposledy atakovala psychologickou hranici třicet procent v únoru 2013. V témže roce se v Německu konaly poslední celostátní volby a již tehdy měla SPD možnost sestavit koalici s Levicí a Zelenými. Nakonec se tak nestalo a podle všeho dostanou socialisté letos na podzim další šanci. Merkelové tak může zcela reálně vláda uniknout a CDU/CSU skončí v opozici.

Jak ovšem naznačila vysoká představitelka Zelených Katrin Göring-Eckardt, povolební vyjednávání nebudou jednoduchá. Schulz sice dokázal zmobilizovat voliče socialistů a SPD se po jeho oznámení o kandidatuře na kancléře daří, ale Göring-Eckardt nadšení ze Schulze nesdílí. „Schulz nepředstavuje žádnou velkou změnu. Neslyšela jsem od něj žádnou převratnou myšlenku, jak v oblasti klimatických změn, tak např. v oblasti rovnosti žen a minorit,“ uvedla levicová politička.

Neobvykle přímá kritika nicméně nemusí nutně znamenat, že by Schulz pro Zelené představoval překážku. Göring-Eckardt patrně chtěla vyslat potenciálnímu kancléři vzkaz, že Zelení si budou klást podmínky a SPD nemá v tomto ohledu nic jistého. Situaci CDU/CSU ztěžuje také skutečnost, že byl tento týden jednomyslně zvolen prezidentem bývalý ministr zahraničí za SPD Frank-Walter Steinmeier. Levice začíná dominovat německé politice a do značné míry za to může nečitelná politika Merkelové, pod jejíž nadvládou se směrem nalevo posunula i CDU.

Kancléřku navíc nepotěší ani fakt, že v přímém souboji s Martinem Schulzem aktuálně tahá za kratší konec lana. Průzkum ZDF ukázal, že za kancléře si nyní přeje Schulze 49 % voličů, zatímco pokračování Merkelové v úřadu by přivítalo jen 34 %. Jak píše Die Welt, ještě na konci ledna přitom vedla Merkelová nad Schulzem v poměru 44 ku 40 procentům. Podle průzkumu televize ARD by potom Schulze jako kancléře raději vidělo 50 % respondentů, oproti 34 % pro Merkelovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…