Máš byt, tak nedostaneš dávku. Vládní poslankyně hasí Drábkův požár

26.10.2012 7:54

Poslanci nejspíš odmítnou změnu týkající se dávek na bydlení, která by slučovala příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Navržená změna, která je součástí takzvaného konsolidačního balíčku, by prý vedla k absurdním situacím a místo příživníků trestala poctivé lidi.

Máš byt, tak nedostaneš dávku. Vládní poslankyně hasí Drábkův požár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Anketa

Co čekáte od Ludmily Müllerové, nástupkyně Drábka?

hlasovalo: 3675 lidí

Pokud by návrh ministerstva práce a sociálních věcí prošel sněmovnou, o dávky na bydlení by přišly některé z rodin, kterým pomáhají utáhnout rozpočet domácnosti. Od příštího roku by se rodina dočkala příspěvku od státu jen v případě, že by její příjmy klesly pod pětatřicet tisíc. "Po třech měsících by navíc musela začít prodávat majetek, aby měla na příspěvek nárok," řekl on-line deníku Týden.cz právník Národní rady osob se zdravotním postižením Jan Hutař.

Novinka by prý neprávem znevýhodňovala některé ze skupin obyvatel. "Lidé, kteří se nesnaží, by ze seznamu příjemců nevypadli. A naopak ty, kteří se snaží, ale mají nižší příjmy, by to mohlo poškodit," kritizuje plánované sloučení dávek na bydlení členka sociálního výboru sněmovny z ODS Lenka Kohoutová.

Absurdní návrh

K jejímu názoru se přidává i poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. "Rodiny, které sice mají kde bydlet, ale mají malé výdělky, dnes dostávají alespoň dávky ze státní sociální podpory. Pokud by se ale začala vyplácet jen dávka závislá na majetku, mohlo by se stát, že aby dosáhly na dávky v hmotné nouzi, musely by prodat svůj majetek i vlastní bydlení. To je naprosto absurdní situace."

Podle obou poslankyň je potřeba situaci řešit komplexně zákonem o sociálním bydlení. A spolu s dalšími poslankyněmi a poslanci už Kohoutová připravila pozměňovací návrh, který má za cíl úpravu dávek na bydlení z balíčku odstranit.

Drábek si za změnou stojí

Končící ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale nechce ustoupit. "Ta opatření byla přijímána jako balík, to znamená vyváženě, tak aby měla dosah na jednotlivé skupiny obyvatel a na jednotlivé segmenty. Perspektiva sloučení příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení je naprosto jasná a nezpochybnitelná. Proč mít dvě dávky zaměřené na stejný účel?" řekl on-line deníku Týden.cz.

Příspěvek na bydlení nyní pobírá téměř 150 tisíc příjemců, dalších 28 tisíc dostává takzvaný doplatek na bydlení. Pokud by došlo k úpravám, které MPSV navrhuje, na peníze od úřadu by se mohlo spolehnout je 65 až 75 tisíc lidí.

Problematický je celý daňový balíček. Ostře jej kritizují už řadu týdnů skupina nespokojených poslanců z řad ODS. Ti nesouhlasí se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty nebo zavedením takzvané milionářské daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…