Matador světové politiky Kissinger otevřeně a možná nečekaně o světovém řádu a roli USA

17.09.2014 13:57

Indicko-americký politolog Fareed Zakaria vedl rozhovor s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem. Řeč byla o stávajícím světovém řádu a zahraniční politice Spojených států amerických.

Matador světové politiky Kissinger otevřeně a možná nečekaně o světovém řádu a roli USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Rusku se vlajka USA moc velké úctě netěší

Kissinger míní, že nad současným světovým řádem nepanuje shoda. Jinak si jej podle jeho názoru představuje Čína, islámský svět nebo Indie. Zakaria na to v reakci konstatuje, že je ovšem jen těžko představitelné, že by nějaká podoba světového řádu mohla vyhovovat všem.

„Jistě, ale přesto bychom se měli snažit pochopit, jaké jsou mezi těmito jednotlivými pohledy rozdíly. Při stanovení cílů v oblasti zahraniční politiky bychom měli být motivováni hodnotami naší společnosti. Ty jsou však unikátní a měli bychom pochopit, že někde jinde je přijmout za své nemusí," upozorňuje Kissinger.

Podle Kissignera je bezpodmínečně nutné pochopit, jakým způsobem druhý uvažuje, a na základě toho zvážit, jestli je možné najít společnou řeč. „V dnešním světě takových styčných bodů existuje hned několik. Jedním z nich jsou obavy z jaderné války. Hlavní světoví hráči se jistě bez problémů shodnou na tom, že mezi sebou nechtějí rozpoutat takový ničivý konflikt. Potom jsou tady témata spojená s životním prostředím, změnami klimatu a strukturami naší společnosti," míní Kissinger.

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

Bývalý americký ministr zahraničí je přesvědčen, že je možné najít způsob, jak se nad klíčovými tématy dohodnout ke spokojenosti všech. „Nemůžeme být posedlí vestfálským systémem, který měl ovšem na druhou stranu tu výhodu, že byl založen na nezasahování do vnitřních záležitostí jiných“, řekl Kissinger. Zakaria položil v dalším průběhu rozhovoru Kissingerovi otázku, jestli jsou podle jeho názoru Spojené státy schopny přestat se vměšovat do záležitostí jiných států. „Ostatní země by spíš měly pochopit, že toto typicky americké jednání je řízeno naším vztahem k určitým hodnotám. Většina z těchto států však má pocit, že je tímto pouze vydíráme. Na to bychom se měli zaměřit a změnit to," odpovídá Kissinger.

Celý rozhovor v angličtině je k dispozici ZDE.

Zakaria konstatuje, že toto přesvědčení Spojených států o výjimečnosti mají jistě i Britové či Řekové a připomíná výrok prezidenta Obamy, který prohlásil, že Amerika je výjimečná země. „Myslím, že toto Obamovo prohlášení je z historického hlediska nepřesné. Přesto si myslím, že výjimečnost v podání Spojených států se od té britské či řecké v mnohém liší. Americká společnost je na výjimečnosti postavena od svého počátku. Americký kontinent je oddělen od zbytku světa a lidé, kteří sem emigrovali z Evropy či Asie, se po právu domnívali, že jejich konání by mělo být příkladem pro zbytek světa. V mnoha ohledech tomu tak skutečně bylo," říká Kissinger. Na závěr dodává, že americká výjimečnost v sobě zahrnuje i jakési misijní poslání, které je součástí naší zahraniční politiky. Tento fakt však podle něj není možné používat jako hlavní geopolitickou zbraň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…